Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Sveriges största spöfångade bonito någonsin. Foto: Maria Björkman
Se när 11-årige Theo fångar sensationella rekordet

Ett av årets häftigaste fiskafängen utspelade sig i lördags på Västkusten. Det var 11-årige Theo Björkman som fångade en bonito i rekordformat – till hela familjens stora glädje.

Det bubblar fortfarande av känslor i familjen Björkman efter händelsen i lördags, som garanterat blir ett minne för livet. De hade varit ute och fiskat makrill och vitling längs Halländska kusten, och på vägen hem beslöt de sig för att göra ett stopp vid kända bonitostråket Bua. Det dröjde inte länge förrän ett stort exemplar högg Theos wobbler, och under dramatik så kunde den slutligen landas i båten.
– Den var 68 centimeter lång och vägde 3,83 kilo. Vi har inte hört talas om någon större som fångats i Sverige, säger mamma Maria Björkman.

Hon har rätt. Såvida deras våg stämmer så är det med råge den största bonito som har registrerats i Sverige. Det gällande rekordet är på 2 850 gram och 64 centimeter, och innehas av Niklas Petersson sedan september 2020. Nedan kan du se filmen som mamma Maria spelade in, som redigerats och lagts ut av KSK Ungdom Kungsfiskarna. Fiskejournalen återkommer med ett snack med den lycklige fångstmannen fortast möjligt, det vill säga när han kommit hem från skolan …
– Jag står och skriker på filmen, men det var svårt att vara lugn, hälsar Maria Björkman med ett skratt.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta