Se upp för vandringshinder

Höstens lek närmare sig för landets öringar. Men många når aldrig lekplatserna för det står hinder i deras väg.

Livskraft. Öring på väg mot lekplatserna. Just här stod människan på naturens sida och återskapade de en gång förstörda vandringsvägarna. (Foto: Anders Nicander)

Livskraft. Öring på väg mot lekplatserna. Just här stod människan på naturens sida och återskapade de en gång förstörda vandringsvägarna. (Foto: Anders Nicander)

Alla känner naturligtvis till att vattenkraftverken mycket sällan har vägar där vandringsfisken kan simma förbi. I mindre vattendrag finns det ofta rester av gamla dammar och kvarnbyggnader som lika effektivt stoppar öringens livscykel. Lekplatserna längre upp är avskurna och vattendragen producerar bara en bråkdel av den fisk det skulle kunna göra om hindren försvann.  På många håll har fiskeklubbar engagerat sig och återställt vattendrag i ursprungligt skick. Det är ett stort och tidskrävande arbete och det krävs tillstånd från både markägare och länsstyrelse. Men kampen är ojämn. Alltjämt byggs nya vandringshinder i form av minikraftverk som, med eller utan tillstånd, skär av livlinan för öringen. Trots att effekten i form kilowattimmar är mycket liten och den negativa effekten på miljön är mycket stor när många drömmen att tämja vattnet och tjäna pengar på det.  I en tid när vi inte längre behöver kraften från de små vattendragen måste vi stå upp och säga stopp. Riv bort alla gamla och förbjud byggandet av nya hinder i bäckar och åar. Låt vattnet flöda fritt och låt oss hoppas att de som bara ser pengar i vattnets kraft en gång ska kunna se skönheten i vattnets fria flöde. Öringen med sin livscykel är en naturlig del av kretsloppet. Förlora vi den förlora vi en del av oss själva.
Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...