Asparnas lek i Fyrisån är ett populärt skådespel. I detta nu vandrar Upplands landskapsfisk genom centrala Uppsala, och den ska få ett varmt välkomnande. " />
Annons
Se upp i city – nu stiger asparna i Fyrisån! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Johan Persson med en grann asp mitt i Uppsala. Foto: Alexander Masalin, Upplandsstiftelsen
Se upp i city – nu stiger asparna i Fyrisån!

Asparnas lek i Fyrisån är ett populärt skådespel. I detta nu vandrar Upplands landskapsfisk genom centrala Uppsala, och den ska få ett varmt välkomnande.

Kommunen har nämligen byggt flera fiskvägar, vilket gör att aspen kan komma upp för att leka på stenbottnar mitt inne i staden. Vid den nedre fiskvägen finns en fiskkamera och här märker Upplandsstiftelsen aspar som fångas i en ryssja. Efter märkning släpps de vidare för att fortplanta sig. Hittills i år har nästan 100 aspar passerat fiskvägen.

– Häromdagen fångade vi en asphanne på 5,4 kilo som vi märkte i april 2016. Då vägde den 3,9 kilo, säger Johan Persson på Upplandsstiftelsen.

I centrala Uppsala råder fiskeförbud hela året. I övriga ån är fiske efter asp förbjudet 1 april-31 maj. Men att titta går naturligtvis bra.

– Min förhoppning är att vi kan få upp aspbestånden rejält i landet och att aspen kan bli en ny favorit att fånga för oss sportfiskare. För den är en mycket häftig och stridbar fisk, avslutar Johan Persson.

Missa inte heller detta tips:

Coronatider: Fiska för 1 krona i Göteborg och Stockholm

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta