Asparnas lek i Fyrisån är ett populärt skådespel. I detta nu vandrar Upplands landskapsfisk genom centrala Uppsala, och den ska få ett varmt välkomnande. " /> Se upp i city – nu stiger asparna i Fyrisån! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

11 månader sedan Sverige Anders Lundin
Johan Persson med en grann asp mitt i Uppsala. Foto: Alexander Masalin, Upplandsstiftelsen
Se upp i city – nu stiger asparna i Fyrisån!

Asparnas lek i Fyrisån är ett populärt skådespel. I detta nu vandrar Upplands landskapsfisk genom centrala Uppsala, och den ska få ett varmt välkomnande.

Kommunen har nämligen byggt flera fiskvägar, vilket gör att aspen kan komma upp för att leka på stenbottnar mitt inne i staden. Vid den nedre fiskvägen finns en fiskkamera och här märker Upplandsstiftelsen aspar som fångas i en ryssja. Efter märkning släpps de vidare för att fortplanta sig. Hittills i år har nästan 100 aspar passerat fiskvägen.

– Häromdagen fångade vi en asphanne på 5,4 kilo som vi märkte i april 2016. Då vägde den 3,9 kilo, säger Johan Persson på Upplandsstiftelsen.

I centrala Uppsala råder fiskeförbud hela året. I övriga ån är fiske efter asp förbjudet 1 april-31 maj. Men att titta går naturligtvis bra.

– Min förhoppning är att vi kan få upp aspbestånden rejält i landet och att aspen kan bli en ny favorit att fånga för oss sportfiskare. För den är en mycket häftig och stridbar fisk, avslutar Johan Persson.

Missa inte heller detta tips:

Coronatider: Fiska för 1 krona i Göteborg och Stockholm

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta