Asparnas lek i Fyrisån är ett populärt skådespel. I detta nu vandrar Upplands landskapsfisk genom centrala Uppsala, och den ska få ett varmt välkomnande. " />
Annons
Se upp i city – nu stiger asparna i Fyrisån! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Johan Persson med en grann asp mitt i Uppsala. Foto: Alexander Masalin, Upplandsstiftelsen
Se upp i city – nu stiger asparna i Fyrisån!

Asparnas lek i Fyrisån är ett populärt skådespel. I detta nu vandrar Upplands landskapsfisk genom centrala Uppsala, och den ska få ett varmt välkomnande.

Kommunen har nämligen byggt flera fiskvägar, vilket gör att aspen kan komma upp för att leka på stenbottnar mitt inne i staden. Vid den nedre fiskvägen finns en fiskkamera och här märker Upplandsstiftelsen aspar som fångas i en ryssja. Efter märkning släpps de vidare för att fortplanta sig. Hittills i år har nästan 100 aspar passerat fiskvägen.

– Häromdagen fångade vi en asphanne på 5,4 kilo som vi märkte i april 2016. Då vägde den 3,9 kilo, säger Johan Persson på Upplandsstiftelsen.

I centrala Uppsala råder fiskeförbud hela året. I övriga ån är fiske efter asp förbjudet 1 april-31 maj. Men att titta går naturligtvis bra.

– Min förhoppning är att vi kan få upp aspbestånden rejält i landet och att aspen kan bli en ny favorit att fånga för oss sportfiskare. För den är en mycket häftig och stridbar fisk, avslutar Johan Persson.

Missa inte heller detta tips:

Coronatider: Fiska för 1 krona i Göteborg och Stockholm

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
PO Johannesson med sin drömöring, som han fick strax efter havsabborren. Foto: Stefan Svensson
PO fick oväntat silver och guld på Västkusten

Vi på Fiskejournalen är svaga för bonusfiskar, alltså oväntade fångster som kan bli minnen för livet. Vår medarbetare PO Johannesson kan nu själv rapportera om ett synnerligen oväntat men lyckat fiske från Västkusten.

Oväntat silver! Foto Stefan Svensson

Så här berättar PO Johannesson om en minnesvärd fisketur, under en av havsöringsfiskets sista dagar på västkusten.
– Jag blev medlockad av fiskebroder Jimmy Svensson på ett fiske jag sällan kör – havsöring, och jag ångrar mig inte. Först en stor fisk som small på det snabbfiskade draget och sedan borrade djupt. Med min begränsade erfarenhet av västkustens öringar trodde jag det var en havsöring – tills något blankt närmade sig land. Id – var först den sekundsnabba tanken? På västkusten …
Sedan såg PO att den hade en spetsig ryggfena, och då förstod han att det var en havsabborre – den första i hans liv. Vikten uppskattade han till cirka 2 kilo.

STENHÅRT HUGG
En knapp halvtimma senare var det dags för nästa iögonfallande fångst.

– Jag får en ”sälvåg” bakom betet följt av ett stenhårt hugg, som jag bommar lika snabbt. Bakom mig hör jag Jimmys kusin Stefan som var med och guidade oss: ”Jäklar vilken öring”.
Nytt kast två meter bortom den tappade fisken, ett stenhårt hugg i samma sekund som draget landar. Sedan en fight med en storprofilad fisk där jag vrålar rakt ut ”vad är det – en pigghaj?”
Sedan såg PO tydligt den spolformade kroppen komma närmare land och insåg att det var en drömöring.
– Kalabalik och en sprängd håv senare, en öring på 70 centimeter, uppskattad vikt cirka 3,5 kilo. En magisk dubbel, konstaterar en nöjd PO Johannesson.

Tack för storyn säger vi på redaktionen, och uppmuntrar även er andra att rapportera in bonusfångster som tåls att berättas om.

 

 

Du kanske även gillar detta