" /> Sensationell hajfångst i Oslofjorden | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
En sexbågig kamtandhaj fastnade nyligen i ett nät på omkring 30 meters djup inne i Oslofjorden. Hajen kunde lätt befrias från maskorna och simmade sakta ner mot djupet igen. Foto: Fred-Harald Bratli
Sensationell hajfångst i Oslofjorden

En garnfiskare trodde knappt sina ögon när han nyligen lyfte upp sitt nät i inre Oslofjorden. I maskorna satt en sexbågig kamtandhaj på omkring 250 kilo. Arten har aldrig tidigare fångats i området och den unika fångsten filmades.

Fred-Harald Bratli har nätfiskat i många år med aldrig tidigare fångat en sexbågig kamtandhaj. Och det är inte så konstigt. Den djuphavslevande arten trivs vanligtvis på stora djup i sydligare vatten. I Norge är den ytterst sällsynt och den senaste kända fångsten var 2006 utanför Smøla.
Aldrig tidigare har arten rapporterats från inre Oslofjorden, så Fred-Harald Bratlis fångst utanför Fagerstrand är minst sagt sensationell. Hajen fångades i ett nät som var avsett för torsk, men när Fred såg något stort och vitt under ytan hoppades han på hälleflundra. Då fisken kom närmare trodde han att det var en brugd, men såg sedan att den skiljde sig markant från sin planktonätande släkting. Den tre meter långa hajen frigjordes från maskorna och kunde därefter simma vidare.

Foto: Fred-Harald Bratli

Foto: Fred-Harald Bratli

Frisläppandet filmades och kan ses nedan.

[socializer-facebookembed href=”https://www.facebook.com/106236306109395/videos/1694811060585237/”]

 

Varför hajen plötsligt dök upp på grunt vatten är svårt att veta. Men i likhet med andra hajar har den sexbågiga kamtandhajen ett välutvecklat luktsinne, vilket ökar också risken att den fastnar i nät.
Marinbiologen David Bernvi, som är expert på hajar och forskar om vithajen, tror att hajen i Oslofjorden lockades upp till grunt vatten i jakten på föda.

”Troligtvis attraherades den av fisk som fångats i nätet”

– Troligtvis attraherades den av fisk som fångats i nätet. De här djuren är främst asätare och kan känna lukten efter dumpad eller fångad fisk på långt avstånd. Jag skulle gissa att den fångades i nätet under natten och lyckades överleva tack vare att den inte satt fast så hårt. Hajar är viktiga för ekosystemet så jag är glad att den tycks ha överlevt, säger han.

Läs mer om den sexbågiga kamtandhajen här.

Du har väl inte missat att det nyligen upptäcktes en ny art av kamtandhaj i Atlanten? Den kan du läsa mer om här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta