Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Sjöbyte gav 100-klubbare

Nytt personligt rekord för Stefan Pajnic. En praktfull gädda på 117 centimeter och 10,5 kilo.

När Stefan Pajnic och två vänner gled ut på Valdshultsjön var de inställda på fint väder. Efter några smågäddor öppnade sig himlen och ett skyfall kryddat med åska tvingade dem iland. Hemma i Skillingaryd var dock vädret bra och båten sjösattes i det lokala vattnet Fågelforsdammen. Där väntade 100-klubbaren!
– Vi trollade runt lite och märkte direkt att gäddorna var på hugget. En gädda på 3.1kg, en på 3.2kg och en på 3.7kg högg ganska omgående, säger Stefan.
Efter ytterligare någon timma fick fiskekompisen ett bottennapp. Precis därefter trodde Stefan att han drabbats av samma öde, men riktigt så var det inte. En riktigt fin gädda hade tagit Stefans bete, en Conrad Jointed.
– Jag kände att det var en större gädda och försökte veva in, men fisken ville annorlunda.
Väl i båten mättes gäddan till 117 centimeter och vågen stannade på 10,5 kilo innan den släpptes tillbaka.
Du har väl inte missat 100-klubben? Klicka här för att läsa mer.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta