Sjöhäst funnen i Kattegatt

Finns det snart sjöhästar I svenska vatten? Ja, det får framtiden utvisa. I förra veckan gjordes i alla fall ett sensationellt fynd i Danmark. Foto: Henrik Carl / Fiskeatlasset

Ett exemplar av kortnosad sjöhäst har nyligen hittats i Danmark. Arten lever vanligtvis i varmare vatten och nu vill forskare få in rapporter om fler eventuella fynd.

Den lilla sjöhästen hittades död vid stranden i Kalundborg på västra Själland. Arten kortnosad sjöhäst – som bland annat lever i Medelhavet – har spridit sig norrut och finns nu även i Engelska kanalen.
– Det är möjligt att den har uppehållit sig i våra farvatten hela sommaren, men dött av kylan, säger fiskexperten Henrik Carl vid Köpenhamns universitet.

Sjöhästen från Kalundborg har inlämnats till Fiskeatlasset. Via universitetets hemsida ombeds nu allmänheten att hålla ögonen öppna så att fler eventuella individer kan upptäckas. Levande exemplar ska återutsättas eftersom arten är fredad.

”Kanske har dess spridning en koppling till klimatförändring och ökad vattentemperatur”

– Roligt med fynd av kortnosad sjöhäst i Kattegatt! Jag känner inte till något fynd av arten i svenska vatten, men ströfynd av sydliga arter görs ju då och då. Kanske har dess spridning en koppling till klimatförändring och ökad vattentemperatur, säger biologen Kenneth Lundin på Naturhistoriska museet i Göteborg.

Läs mer om det sensationella fyndet här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Unik film på fiskar i djupet

Två personer i en miniubåt fick nyligen syn på något märkligt utanför Azorernas kust och satte på kameran. Resultatet blev en helt unik film på två djuphavsmarulkar som parar sig.

Rafflande sista veckor i Artjakten!

Det är otroligt jämnt och ovisst i Artjakten med bara två veckor kvar av tävlingen. Just nu leder Gustav Nyström från Bråtaviken med 46 fångade fiskarter i sommar. Men bakom honom jagar närmast Erik Maripuu med 43 arter och Pelle Hjelm som vunnit tävlingen en gång tidigare på 41 arter. Bästa tjej ligger fyra och

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Del 2: Arbetar ditt parti för sportfiskets bästa?

Ska fiske- och miljövård avgöra var du lägger din röst i det kommande riksdagsvalet? Kanske inte enbart, men en kvalificerad gissning är att du som läser den här texten månar om just detta. För att ge dig en fingervisning har vi frågat riksdagspartierna var de står i sex frågor av yttersta vikt för svenskt sportfiske.

Makrillfilé på nolltid!

Makrillen hugger nu bra längs västkusten och smakar dessutom ljuvligt på tallriken. Men vet du hur man får bort de retfulla benen? Om inte så kommer hjälpen här!

Håkan Otterberg firar 30!

30 år är ingen ålder, men 30 år på samma arbetsplats är minsann en bedrift. Den 15 augusti 1988 startade Håkan Otterberg sin anställning på Fiskejournalen och än idag är han trogen tidningen. Många annonsörer är bekant med Håkans muntra stämma eftersom han sedan starten varit annonssäljare och fyllt tidningen med fiskebranschens budskap. Länge var

Anti-skatbo-tricket!

Alla som fiskar med multirulle har varit med om det. Överslaget, professional overrun eller som vi ofta säger – skatboet. Man kan stå där i timtal, oftast när fisket är som hetast och försöka hitta rätt linände att dra i. Oftast slutar det med att saxen eller kniven får göra sitt. Nu finns det en

Del 1: Arbetar ditt parti för sportfiskets bästa?

Ska fiske- och miljövård avgöra var du lägger din röst i det kommande riksdagsvalet? Kanske inte enbart, men en kvalificerad gissning är att du som läser den här texten månar om just detta. För att ge dig en fingervisning har vi frågat riksdagspartierna var de står i sex frågor av yttersta vikt för svenskt sportfiske

Håll koll på dina “hotspots”

Med en Garmin Tactix Charlie runt handleden behöver du inte vara orolig för för att du ska missa något. Multisportklockan har både GPS och GLONASS-mottagare, topografiska kartor pulsmätare och 46 inbyggda appar. När du parat ihop Charlie med en kompatibel smartphone kan du ta emot samtal, SMS, e-mail, kalenderaviseringar och notifikationer direkt på handleden. Infattning

Vithaj chockar fiskare

Här ser du en fantastisk uppvisning av en krokad vithaj utanför den amerikanska östkusten. Förvånade turister kunde först se sin fångst ätas upp – och därefter syna en hoppande vithaj!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...