Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Holm
Reglerna säger max fem torskar per person och dag i Öresund så här års. Männens lådor innehöll mer fisk än så. Foto: Kustbevakningens förundersökning
Sjöräddning ledde till tjuvfisketillslag

Natten till den 9 augusti larmades Kustbevakningen på en sjöräddning en bit utanför Malmös kustlinje. När sjöräddarna kom till undsättning upptäcktes en låda full med torsk – en låda som innehöll bra mycket mer än vad som är tillåtet.

När kustbevakarna nådde fram till motorbåten som först anmälts saknad upptäcktes – förutom en trasig motor – två stora lådor fulla med torsk som de två männen fångat. Lådorna innehöll närmare bestämt 57 stycken torskar. Det är en mängd som överskrider den tillåtna med råge. Så här års i Öresund får man endast behålla max fem torskar per fiskare och dag, med minimimåttet 38 centimeter.

Sjöräddningen avslutades och istället inleddes en förundersökning om misstänkt fiskebrott. De två männen ställs nu inför rätta.

”Läs på om vilka regler som gäller innan du ger dig ut för att fiska. Man vet aldrig vad som kan hända…” hälsar Kustbevakningen via sin facebooksida.

I Öresund är undantaget till fem fiskar per dag och person tiden 1 februari till 31 mars, då högst två torsk per fiskare och dag får behållas.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta