Skräpet ska upp till ytan

Så här ser det ut under ytan utanför Stora Kalholmen. Nu skall skräpet upp till ytan och projektledningen hoppas på attitydförändring hos båtägarna. (Foto: Tomas Jangvik)

Havs- och vattenmyndigheten bidrar till att visa skräpet under ytan. Pengar från Havsmiljöanslaget delas nu ut till projektet till Skräpet ska upp till ytan – en dykinsats för miljön.
Projektet Skräpet ska upp till ytan – en dykinsats för miljön . Första steget som nu är i full gång är dykning efter skräp i Säck och Träskö Storö i norra skärgården, samt i mellanskärgården på Fjärdlång, Biskopsö och Möja.
Varje plats har först dokumenteras med fotografering och filmning, både över och under ytan. Sedan har skräpet samlats in. Resultatet ska levereras av dykarna med bilder som visar på kontrasterna före och efter samt en bearbetad redigerad film. Dessutom ska skräpet levereras som bevis och som illustration för att bygga upp en ny kampanj mot nedskräpningen i skärgården.
– Projektet bidrar inte bara med att vikar rensas på skräp, långsiktigt hoppas vi även på att kunna förändra vissa attityder och beteenden, berättar Skärgårdsstiftelsens miljöhandläggare Cecilia Wibjörn.
För bara 50 år sedan tyckte man inte att det gjorde så mycket att kasta en flaska eller burk över bord, den attityden är bättre idag men inte tillräckligt. Våra dykare hittar allt från flaskor till bilbatterier. Skräp på bottnarna kan orsaka skador på djur och människor, vassa kanter och giftiga ämnen hör inte hemma under ytan och vi hoppas att alla får sig en tankeställare när de ser vad våra dykare fiskat upp.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Jätterymning av lax i Chile

Stormbyar ledde till att drygt 900 000 laxar nyligen rymde från en laxodling i södra Chile. Omkring 250 000 rymlingar har hittills fångats in. Fisken är inte lämplig som föda och eftersom den inte förekommer naturligt i området är oron stor för ekologiska problem.

Mikael fångade 1000-kiloshaj

Mikael Åkesson hade ägnat natten åt djuphavsfiske efter håkäring i nordnorska Andfjorden. På morgonkvisten tog han en tupplur och då kom hugget han väntat på. Yrvaken satte han mothugget och en blytung kamp tog vid. Först en och en halv timme senare fick han se vad han tampats med – en väldig haj på över

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...