Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Skräpet ska upp till ytan

Så här ser det ut under ytan utanför Stora Kalholmen. Nu skall skräpet upp till ytan och projektledningen hoppas på attitydförändring hos båtägarna. (Foto: Tomas Jangvik)

Havs- och vattenmyndigheten bidrar till att visa skräpet under ytan. Pengar från Havsmiljöanslaget delas nu ut till projektet till Skräpet ska upp till ytan – en dykinsats för miljön.
Projektet Skräpet ska upp till ytan – en dykinsats för miljön . Första steget som nu är i full gång är dykning efter skräp i Säck och Träskö Storö i norra skärgården, samt i mellanskärgården på Fjärdlång, Biskopsö och Möja.

Varje plats har först dokumenteras med fotografering och filmning, både över och under ytan. Sedan har skräpet samlats in. Resultatet ska levereras av dykarna med bilder som visar på kontrasterna före och efter samt en bearbetad redigerad film. Dessutom ska skräpet levereras som bevis och som illustration för att bygga upp en ny kampanj mot nedskräpningen i skärgården.
– Projektet bidrar inte bara med att vikar rensas på skräp, långsiktigt hoppas vi även på att kunna förändra vissa attityder och beteenden, berättar Skärgårdsstiftelsens miljöhandläggare Cecilia Wibjörn.
För bara 50 år sedan tyckte man inte att det gjorde så mycket att kasta en flaska eller burk över bord, den attityden är bättre idag men inte tillräckligt. Våra dykare hittar allt från flaskor till bilbatterier. Skräp på bottnarna kan orsaka skador på djur och människor, vassa kanter och giftiga ämnen hör inte hemma under ytan och vi hoppas att alla får sig en tankeställare när de ser vad våra dykare fiskat upp.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta