Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Jonatan Nellfors med sin praktborre. Foto: Privat
Skratt, gråt och skrik över vinterns största abborre

2020 var storabborrarnas år. Det har aldrig tidigare rapporterats in så många borrar över 2 kilo till Fiskejournalen, och frågan är om ribban kommer att höjas 2021 med tanke på det växande intresset för sportfiske och abborrfiske i synnerhet?

Abborren på bilden här ovan är oss veterligen den största rapporterade abborren hittills under 2021. Och firandet var därefter. Fångstmannen Jonatan Nellfors berättar om skrik, gråt, höga skratt och ett par hulkningar efter denna fina fisk som han fick tidigare i vinter.

Så här säger han om dagen då han fick sin drömfisk:
– Vi hade kämpat hårt hela dagen. Regnet och kylan hade legat som en matta i vikarna längs den småländska kusten. Mörkret föll på i hast och mittemot vår båt står mina kära vänner. De skrattar och jublar över en grann abborre som pressat sig till 2180 gram.

Och snart blev det Jonatans tur att jubla.

– Jag vänder mig om och stirrar rakt ut i mörkret. Ett sista kast tänker jag. Vid där här laget är det endast ljudet från linan som jag kan uppfatta i mörkret. Betet landar och jag hinner knappt göra den första jerkrörelsen innan det tar totalt tvärstopp. I tron om att gäddan fått tag i mitt bete är vi sena på håven. När vi väl synade de sprängröda fenorna nere i vattnet, var håven redan på plats.

De insåg att abborren var något annorlunda, och att den skulle passera 2 kilo med råge.
– Då kom glädjeskriken, tårarna och kräkreflexen på en och samma gång. Jag satter mig ner en stund och samlade tankarna. 53 centimeter och hela 2 300 gram gör fisken till en personlig trofé och en riktig drömfisk! Och att dela den med vännerna runtom mig förhöjde upplevelsen ännu mer, hälsas Jonatan Nellfors.

Nu är frågan hur länge Jonatans abborre står sig i toppen? Rapportera gärna in era fiskar över 2 kilo till oss!

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta