EU överväger ett förbud mot att skära fenorna av hajar, och du kan hjälpa till. Ill: Erik Kohlström[/caption]

" /> Stort engagemang för hajarna | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Mathias Arnham
Stort engagemang för hajarna

EU överväger ett förbud mot att skära fenorna av hajar, och du kan hjälpa till. Ill: Erik Kohlström

Finning av hajar kan bli förbjudet - med din hjälp. Ill: Erik Kohlström

Fiskejournalens läsare vill se ett förbud mot finning av hajar. EU-kommissionens samråd är nu avslutat, och politikerna går vidare mot ett beslut. Förhoppningsvis bidrar opinionen till ett starkare skydd för hajarna i framtiden.

Än så länge har man inte publicerat uppgifter om hur många svar som kommit in, men mycket tyder på att det finns starkt stöd för ett förbud. För en vecka sedan lade Fiskejournalen upp ett formulär på hemsidan, där den som ville se ett förbud mot finning kunde skriva under och delta i samrådet. Svaren har strömmat in, redan första eftermiddagen deltog 68 personer. Samråden är relativt okända, och ofta är det få som svarar. Det betyder å andra sidan att de svar som kommer in kan få stor effekt.
Vi på Fiskejournalen tycker det är glädjande att så många har engagerat sig, och kommer självklart att fortsätta bevaka frågan om finning.

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta