Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Slut med vildlaxen

Sterilisera alla odlade laxar och flytta snarast möjligt upp odlingarna på land. Annars är det slut med vildlax i Norge inom 90 år, varnar forskare som gjort en rejäl genomgång av läget.
Den snabbt ökande laxodlingen i Norge utgör ett allt större hot mot den vilda, självreproducerande lax som är själva basen för verksamheten. Förrymda odlingslaxar överför sina dåliga gener till det vilda beståndet och dessutom gynnar odlingarna kopiösa mängder av laxlus, som tar kål på den utvandrande smolten.
Norsk institutt for naturforskning (NINA) har gått igenom siffrorna för rymningar från laxodlingarna under de senaste tio åren. De har sedan räknat på vad som händer om rymningarna fortsätter som i dag, om de begränsas till tio procent, fem procent eller om näringen rent av klarar sin nollvision.
Resultatet är skrämmande. Om 40 år kan vildlaxen vara borta från stora delar av Norge och om 100 år kan den vara helt borta.
Gå in på DEN HÄR LÄNKEN och läs vad du kan göra för att hjälpa till i kampen för att rädda vildlaxen.
Svenne Andersson

Fiskevårdsföreningar och älvägare arbetar med att fånga och ta bort odlingslaxar från älvarna. (Foto: Kjell Ove Våg/NJFF Rogaland)


Relaterad nyhet från din region
26 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfisket och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta