Småhajar utsläppta i Öresund

Småfläckiga rödhajar på väg mot friheten. Foto: Øresundsakvariet

I måndags fick 89 småfläckiga rödhajar inleda sina liv i Öresunds vilda vatten. Fiskarna hade innan frisläppandet vuxit upp på Öresundsakvariet och fick hjälp av dykare att snabbt komma till rätta i sin nya miljö.

Öresundsakvariet i Helsingör har haft stor framgång med att få småfläckiga rödhajar att föröka sig i fångenskap. Två honor – som för några år sedan inlämnats av fiskare – har gett mängder av befruktade ägg som kläckts i akvarier. Hajarna blev till slut så många att de antingen behövde avlivas – eller släppas fria.

Eftersom kläckning sker kontinuerligt hade hajarna olika storlek när de släpptes ut. 15 av hajarna var över 30 centimeter, men majoriteten var betydligt mindre. Foto: Kristin Johansson

Akvariet valde det senare, och i måndags styrdes deras båt till stenrevet Grollegrundet på den svenska sidan, där yrkesfiskare tidigare fått småfläckiga rödhajar i sina garn. De allra första simtagen togs tillsammans med dykaren Jens Larsen, som på tolv meters djup fick se hajarna ge sig av.

Foto: Øresundsakvariet

En som är glad för måndagens insats är akvariets chefsdjurskötare Kristian Vedel.

”Hajar i hela världen är en av de viktigaste djurgrupperna i ekosystemet”

– Det finns ingen grund till att avliva friska djur som skulle ha kläckts i området om inte honorna infångats. Hajar i hela världen är en av de viktigaste djurgrupperna i ekosystemet. De är topp-rovdjur som bidrar till att de sundaste individerna hos bytesdjuren överlever. Eftersom arten är etablerad i Öresund känns det riktigt bra att våra hajar kan bidra till beståndet, säger han.

Den svenska marinbiologen Kristin Johansson medverkade under frisläppandet. Hon arbetar som projektansvarig för Mitt Hav och hoppas nu att hajarna kommer trivas i sin nya miljö.

”Förhoppningsvis kommer de här hajarna att få leva långa och spännande liv i Öresund”

– Vi vet att det finns en del småfläckiga rödhajar i Öresund, men har ingen exakt siffra på beståndets storlek eller geografiska spridning. Förhoppningsvis kommer de här hajarna att få leva långa och spännande liv i Öresund, hälsar hon.

Ni vet väl att även den bohuslänska skärgården får årliga tillskott av småfläckiga rödhajar? Havets Hus i Lysekil har i många år satt ut fiskar som en del i deras bevarandeprojekt. Deras hajsläpp har pågått sedan 2002 och det senaste kan du läsa om här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Unik film på fiskar i djupet

Två personer i en miniubåt fick nyligen syn på något märkligt utanför Azorernas kust och satte på kameran. Resultatet blev en helt unik film på två djuphavsmarulkar som parar sig.

Rafflande sista veckor i Artjakten!

Det är otroligt jämnt och ovisst i Artjakten med bara två veckor kvar av tävlingen. Just nu leder Gustav Nyström från Bråtaviken med 46 fångade fiskarter i sommar. Men bakom honom jagar närmast Erik Maripuu med 43 arter och Pelle Hjelm som vunnit tävlingen en gång tidigare på 41 arter. Bästa tjej ligger fyra och

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Del 2: Arbetar ditt parti för sportfiskets bästa?

Ska fiske- och miljövård avgöra var du lägger din röst i det kommande riksdagsvalet? Kanske inte enbart, men en kvalificerad gissning är att du som läser den här texten månar om just detta. För att ge dig en fingervisning har vi frågat riksdagspartierna var de står i sex frågor av yttersta vikt för svenskt sportfiske.

Makrillfilé på nolltid!

Makrillen hugger nu bra längs västkusten och smakar dessutom ljuvligt på tallriken. Men vet du hur man får bort de retfulla benen? Om inte så kommer hjälpen här!

Håkan Otterberg firar 30!

30 år är ingen ålder, men 30 år på samma arbetsplats är minsann en bedrift. Den 15 augusti 1988 startade Håkan Otterberg sin anställning på Fiskejournalen och än idag är han trogen tidningen. Många annonsörer är bekant med Håkans muntra stämma eftersom han sedan starten varit annonssäljare och fyllt tidningen med fiskebranschens budskap. Länge var

Anti-skatbo-tricket!

Alla som fiskar med multirulle har varit med om det. Överslaget, professional overrun eller som vi ofta säger – skatboet. Man kan stå där i timtal, oftast när fisket är som hetast och försöka hitta rätt linände att dra i. Oftast slutar det med att saxen eller kniven får göra sitt. Nu finns det en

Del 1: Arbetar ditt parti för sportfiskets bästa?

Ska fiske- och miljövård avgöra var du lägger din röst i det kommande riksdagsvalet? Kanske inte enbart, men en kvalificerad gissning är att du som läser den här texten månar om just detta. För att ge dig en fingervisning har vi frågat riksdagspartierna var de står i sex frågor av yttersta vikt för svenskt sportfiske

Håll koll på dina “hotspots”

Med en Garmin Tactix Charlie runt handleden behöver du inte vara orolig för för att du ska missa något. Multisportklockan har både GPS och GLONASS-mottagare, topografiska kartor pulsmätare och 46 inbyggda appar. När du parat ihop Charlie med en kompatibel smartphone kan du ta emot samtal, SMS, e-mail, kalenderaviseringar och notifikationer direkt på handleden. Infattning

Vithaj chockar fiskare

Här ser du en fantastisk uppvisning av en krokad vithaj utanför den amerikanska östkusten. Förvånade turister kunde först se sin fångst ätas upp – och därefter syna en hoppande vithaj!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...