Huruvida laxen är smart eller inte låter vi vara osagt – men det är svårt att lura en lax till hugg två gånger på samma bete. Det visar åtminstone en stor studie som genomförts i Norge. " /> Smarta laxar vill inte hugga på samma bete två gånger? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Det går att lura en återutsatt lax att hugga igen – men chanserna ökar om du byter bete, visar en norsk studie.
Smarta laxar vill inte hugga på samma bete två gånger?

Huruvida laxen är smart eller inte låter vi vara osagt – men det är svårt att lura en lax till hugg två gånger på samma bete. Det visar åtminstone en stor studie som genomförts i Norge.

Resultatet från ett omfattande projekt i norska älvar har nu publicerats, där laxforskaren Eva B Thorstad och några kollegor till henne samlat in massor av data från 1 000 märkta laxar, i bland annat Gaula, Orkla och Lakselva.

Syftet med studien var att undersöka hur återutsatt lax uppträder efter fångst, och om de blir fångade flera gånger under samma säsong. Resultaten visade att ungefär 10 procent av de återutsatta laxarna blev fångade en gång till, och ungefär 3 procent lät sig fångas tre gånger eller fler.

En slutsats är att laxens huggvillighet sjunker ju längre tid den befinner sig i älven, och att laxen också undviker att hugga på samma bete två gånger.

”Vi upptäckte att laxen helst inte biter på samma redskap två gånger, men gärna biter på en annan typ av redskap andra gången de blir fiskade på. Med redskapstyper menar vi flugor, drag, mask eller wobbler. Betyder detta att laxen lär sig av sina misstag”, frågar sig forskarna.

De konstaterar att det kan förhålla sig så, men att en mer trolig förklaring är att laxen står på andra ställen och uppför sig annorlunda ju längre den står i älven.

Hur som helst finns det mycket matnyttig läsning för inbitna laxfiskare i studien, som finns i sin helhet på engelska här!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/havsoringstider-pa-kusten/

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Holm
Marcus Lindell har valt att pryda armen med ett fiskemotiv.
Bildspel: Kolla in några av läsarnas fisketatueringar!

Det vandrar omkring många levande konstverk bland Fiskejournalens läsare. Det konstaterar vi efter uppmaningen att skicka in bilder på era tatueringar. Här nedan har vi plockat ut tio vassa tatueringar från olika delar av riket.

 

Vi säger tack till Jens ”Gäddan” Hedström, Joakim Hallin, Anton Wikström, Joacim Bertilsson, Andreas Olsson, Jukka Kalliokoski, Linda-Maria Lundin, Kalle Rössvik, Jimmy Plojen Johansson och Marcus Lindell som delat med sig av sina gaddningar.

Du kanske även gillar detta