Huruvida laxen är smart eller inte låter vi vara osagt – men det är svårt att lura en lax till hugg två gånger på samma bete. Det visar åtminstone en stor studie som genomförts i Norge. " />
Annons
Smarta laxar vill inte hugga på samma bete två gånger? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Det går att lura en återutsatt lax att hugga igen – men chanserna ökar om du byter bete, visar en norsk studie.
Smarta laxar vill inte hugga på samma bete två gånger?

Huruvida laxen är smart eller inte låter vi vara osagt – men det är svårt att lura en lax till hugg två gånger på samma bete. Det visar åtminstone en stor studie som genomförts i Norge.

Resultatet från ett omfattande projekt i norska älvar har nu publicerats, där laxforskaren Eva B Thorstad och några kollegor till henne samlat in massor av data från 1 000 märkta laxar, i bland annat Gaula, Orkla och Lakselva.

Syftet med studien var att undersöka hur återutsatt lax uppträder efter fångst, och om de blir fångade flera gånger under samma säsong. Resultaten visade att ungefär 10 procent av de återutsatta laxarna blev fångade en gång till, och ungefär 3 procent lät sig fångas tre gånger eller fler.

En slutsats är att laxens huggvillighet sjunker ju längre tid den befinner sig i älven, och att laxen också undviker att hugga på samma bete två gånger.

”Vi upptäckte att laxen helst inte biter på samma redskap två gånger, men gärna biter på en annan typ av redskap andra gången de blir fiskade på. Med redskapstyper menar vi flugor, drag, mask eller wobbler. Betyder detta att laxen lär sig av sina misstag”, frågar sig forskarna.

De konstaterar att det kan förhålla sig så, men att en mer trolig förklaring är att laxen står på andra ställen och uppför sig annorlunda ju längre den står i älven.

Hur som helst finns det mycket matnyttig läsning för inbitna laxfiskare i studien, som finns i sin helhet på engelska här!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/havsoringstider-pa-kusten/

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Det protesterades mot både odlingsindustrin och oljeindustrin i Oslo. Foto: Från Extinction Rebellion Norways Facebooksida
Aktivister i klistret – limmade fast sig mot laxodlingar

Den norska laxodlingsindustrin stöter på patrull även inom det egna landets gränser. På måndagen limmade aktivister från gruppen Extinction Rebellion fast sig vid ingången till Närings- och fiskeridepartementet i Oslo.

Det hela handlade om en protest mot odlingsindustrin, och om hur den anses vara oetisk och till skada för både havsmiljön och den vilda laxen. Det var tre aktivister, utklädda till laxar, som hade limmat fast sig, och bredvid stod grupper med plakat och förde fram sina budskap. Polispatruller, till både fots och till häst, skickades till platsen för att övervaka situationen. 

– Vi hoppas att de blir arresterade, sa Cinta Hondsmerk från Extinction Rebellion till norska TV 2.
Anledningen till den önskan var att det i så fall skulle ge protesten större uppmärksamhet, och att de i grund och botten var beredda att ge upp sin frihet för sakens skull.

Upplösningen på dramat framgick inte av TV 2:s rapportering under måndagen, men här kan du se bilder från händelsen. Samtidigt som aktionen mot Närings- och fiskeridepartementet pågick en rad andra protester i Oslo, bland annat med budskapet att oljeåldern är över och att samhället måste göra en grön omstart.

Du kanske även gillar detta