Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
En abborre som bör locka en gädda till hugg – om den skulle fiskas med förstås. Foto: Kim Nilsson
Snacka om snickarverkstad – spana in Kims beten!

Vi inleder årets första vardagsvecka med lite inspiration från betesbyggarnas värld. Det gör vi tillsammans med Kim Nilsson, som snickrat fram några riktigt naturtrogna beten under julen.

Kim har bara använt kniv och sandpapper för att skapa betet.

Kim Nilsson från Helsingborg har låtit flitens lampa lysa under mellandagarna, och resultatet delar han gärna med sig av till Fiskejournalens läsare. Just denna gång blev det en abborre och en braxen, och ni kan själva se på bilderna att det ligger mycket möda bakom verken.
– Att karva fjällen är tidskrävande, i alla fall för mig som är helt ny på det. Braxen tog cirka 4 timmar per sida och abborren cirka 2 timmar. Jag skulle tippa att de tog 15–20 timmar vardera att göra, fast de är gjorda i lind som är fördelaktigt att tälja i, berättar Kim Nilsson.

Använde bara kniv och sandpapper
Faktum är att han bara har byggt beten sedan 2017, vilket kanske inspirerar fler till att börja med denna hobby.
– Jag har inga maskiner alls i min snickeboa, utan jag bestämde mig för att

En bild från Kims ”snickeboa”.

bara använda kniv och sandpapper, vilket blev ännu en utmaning och onödigt mer tidskrävande. Men jag gillar utmaningar.

Kim gör just nu bara beten för gädda, då tiden inte räcker till för annat. Frågan är förstås om han törs slänga ut dessa beten i sjön, med ”risken” att en gädda sätter tänderna i dem och ödelägger skönheterna?
– Dessa är testfiskar och kommer att få tillbringa sina dagar i en monter eller dylikt. Förmodligen kommer jag att tälja fler fiskar i framtiden, men då kommer jag göra riktiga beten av dem, hälsar Kim Nilsson.

Kims mest populära bete heter Breem, och det var också anledningen till att han började med att snickra fram en braxen, sedan kom abborren av bara farten.
Fiskejournalen konstaterar med detta att Sverige har enormt duktiga betesbyggare, som förtjänar att lyftas fram i rampljuset.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
"Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem", säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet. Foto: Hans Isaacson
Fler drunkningstillbud – fiskare gick inte att rädda

De svaga isarna fortsätter att skörda människoliv i södra landsdelarna. Totalt har det rapporterats in åtta döda på tre dagar genom drunkningstillbud.

Fiskejournalen berättade i fredags om att fyra män omkom efter ett drama på Vallsjön i Sävsjö, där två män gått ut för att fiska. Isen brast för dem, och när några kamrater försökte rädda de nödställda så dog även de.
På lördagen dog ytterligare två män i Katrineholm och ytterligare en i Enköping sedan de gått genom isen.

På söndagskvällen kom också beskedet att en sportfiskare avlidit efter en räddningsinsats i Värnamo.
Räddningstjänsten larmades till den aktuella sjön och de använde räddningspulka för att ta sig ut till den nödställde mannen.
– Det var två brandmän som stack ut direkt. Men det tog lång tid, eftersom de först inte hittade honom, berättar ett vittne som Fiskejournalen pratat med.
– Vi hittade mannen under vattnet strax före klockan 12, säger Niklas Andersson, insatsledare vid räddningstjänsten, till SVT Jönköping.
Mannen fördes till sjukhus, där han senare avled.

”Förstört” statistiken
Nu går flera aktörer ut och varnar för svaga isar, med hopp om att det inte ska ske några fler drunkningsolyckor i vinter.
– Vi har redan ”förstört” statistiken i år och jag är rädd att den kommer bli ovanligt mörk. Jag vet inte hur vi ska få folk att förstå. Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem, säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet, till Aftonbladet.

Här är några enkla regler för ökad säkerhet:
1) Undersök isens bärighet innan du går ut på den och vid förflyttningar. Använd ispik eller isborr.
Ta hjälp och råd från erfarna om du är det minsta osäker.
2) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
3) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
4) Var aldrig ensam på isen. Att själv ta sig upp om sen brister kan vara svårt för den som inte är vältränad.
5) Använd säkerhetsutrustning som isdubbar (bärs under hakan) och lättåtkomlig säkerhetslina. Någon form av flythjälp kan vara avgörande om du går igenom isen.
6) Undvik strömsatta områden som in- och utlopp och sund.
7) Kör inte skoter på okänd is.
8) Håll dig på land om det finns minsta anledning att tro att isen kan vara farlig. (Källa Issäkerhetsrådet)

Du kanske även gillar detta