Ett svenskt forskarteam har utvecklat en helt giftfri process och odlingsmiljö för jätteräkor. " /> Snart finns svenska jätteräkor | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Äntligen kan vi få äta jätteräkor med gott samvete, producerade på svensk mark i speciella tankar.
Snart finns svenska jätteräkor

Ett svenskt forskarteam har utvecklat en helt giftfri process och odlingsmiljö för jätteräkor.
Giftfria, ekologiskt närodlade jätteräkor som spar både miljö och människors hälsa. Är det möjligt? Hittills har vi mest hört om förstörda mangroveträsk, gifter och fusk med märkning.
Men man har faktiskt redan producerat jätteräkor på försök i en sluten anläggning i Uppsala. Nu byggs en ny större anläggning vid Findus i Bjuv. Det blir en världsunik fullskaleanläggning som beräknas stå färdig i mitten av juni.
Huruvida vi kan få lägga svenska jätteräkor på grillen denna sommar eller inte, framgår inte. Det tar rimligtvis något år innan räkorna uppnått tillräcklig storlek.
Fiskejournalen fortsätter följa utvecklingen med spänning.

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta