Ett svenskt forskarteam har utvecklat en helt giftfri process och odlingsmiljö för jätteräkor. " /> Snart finns svenska jätteräkor | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Äntligen kan vi få äta jätteräkor med gott samvete, producerade på svensk mark i speciella tankar.
Snart finns svenska jätteräkor

Ett svenskt forskarteam har utvecklat en helt giftfri process och odlingsmiljö för jätteräkor.
Giftfria, ekologiskt närodlade jätteräkor som spar både miljö och människors hälsa. Är det möjligt? Hittills har vi mest hört om förstörda mangroveträsk, gifter och fusk med märkning.
Men man har faktiskt redan producerat jätteräkor på försök i en sluten anläggning i Uppsala. Nu byggs en ny större anläggning vid Findus i Bjuv. Det blir en världsunik fullskaleanläggning som beräknas stå färdig i mitten av juni.
Huruvida vi kan få lägga svenska jätteräkor på grillen denna sommar eller inte, framgår inte. Det tar rimligtvis något år innan räkorna uppnått tillräcklig storlek.
Fiskejournalen fortsätter följa utvecklingen med spänning.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta