Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Snart ny lag om elcertifikaten?

Snart beslutar riksdagen om de 200-300 vattenkraftanläggningar utan tillstånd för sin verksamhet – skall få bidrag via elcertifikaten. (Foto: Morgan Fihn)

Inom den närmsta månaden ska riksdagen rösta om nya elcertifikatlagen. Förra veckan betraktade näringsutskottet förslaget och enligt initierade källor kommer förslaget att gå igenom ograverad – om inget görs.
Christer Borg, Älvräddarna reagerar starkt på nya lagförslaget.
– Det största och mest skandalösa problemet med lagen är att riksdag och regering kommer att transferera elkonsumenters pengar till vattenkraft i många år utan att kräva någon som helst miljöhänsyn – miljöhänsyn som EU-kommissionen kräver, säger Christer.
Som om inte detta vore nog så kan 200-300 vattenkraftsanläggningar helt utan några som helst giltiga tillstånd för verksamheten få dessa elcertifikat.
– Även om de har någon form av giltigt tillstånd är de i 97 % av fallen från år 1918 – ett år då vi hade kvar dödsstraffet och kvinnor inte hade rösträtt!
Huruvida regeringen tycker sig uppfylla den miljöhänsyn som EU kräver står oklart. En inte alltför vågad gissning är att kritiken från EU kommer att tillta.
Här kan du läsa mer om hur Sverige kritiseras av EU.
Vill du läsa tidigare notiser om elcertifikat? Klicka här.
Morgan Fihn


Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta