Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Snygging från Småland

En riktigt vackert tecknad gädda från småländska Samserydssjön gör Mats Brandin till medlem i 100-klubben. Gäddan fick han på ismete i mitten av mars.
Mats, som bor i Burseryd, hade en fin dag på sjön och vid halv tolv-tiden fick han ett bastant hugg på sin mört.
”Gäddan gav en riktigt bra fajt med slirbromsen hyfsat hårt ställd. Kampen varade i åtta minuter”, skriver Mats i anmälan till 100-klubben.
Liksom många andra fiskare har Mats upptäckt hur mångsidigt användbar en Ikea-kasse är, så det var i en sådan gäddan hamnade för vägning och mätning, innan hon fick simma tillbaka till sin vassrugge. På måttbandet nådde hon 102 centimeter och räckte för att Mats skulle bli medlem i 100-klubben.
Svenne Andersson

Mats Brandin med en mörk och mycket vacker tecknad gädda från Samserydssjön.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta