Som sportfiskare är svårt att undvika mygg – om du inte uteslutande ägnar dig åt havsfiske. " /> Sommaren och myggen på väg | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Kan "bug-shirt" bli räddningen när barnen ska med på fisksemestern?
Sommaren och myggen på väg

Som sportfiskare är svårt att undvika mygg – om du inte uteslutande ägnar dig åt havsfiske.
När det både är varmt och myggigt är det som plågsammast – då verkar myggskjortan vara en bra pryl. Skjortan kommer från Kanada och har nu börjat tas in av ett företag som heter Mountain Experience. Redaktionen har ännu inga egna erfarenheter av klädesplagget, men plagget förefaller vettigt när man ser det.
Det man spontant undrar över, är hur bra man ser genom nätet. Detta brukar vara ett störande moment, med olika myggnät särskilt vid pilligt flugfiske där små flugor och tunna tafsar ska knytas på.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta