Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Herman kom från Holland till Universeum bara några månader gammal.
Sorg i akvarievärlden

Igår kväll, måndag den 13 april, dog sandtigerhajen Herman. Han har simmat på Universeum i Göteborg i 14 år.
Herman var kanske den mest karismatiska av Oceantankens invånare, där han mycket värdigt patrullerade av sitt akvarium i långsam mak. Den enda som har kunnat utmana Herman om ledarrollen är sågfisken Fröken Sågkrates. Genom åren har de två hamnat i åtskilliga dispyter, men de har alltid slutat i vapenvila.
Herman blev nästan 15 år gammal, vilket är en normal livslängd för sandtigerhajar. Han kommer nu att obduceras för att fastställa dödsorsaken.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta