Hur mycket havsöring finns det egentligen kvar i Älvkarleby? Det är frågan som många ställer sig i dessa tider. Det fanns åtminstone ett gäng fina exemplar kvar som kunde glädja premiärbesökarna. " /> Spännande tider för både fiskare och öring i Älvkarleby | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

11 månader sedan Sverige Anders Lundin
Stefan Pettersson med premiärens största fisk på 4,13 kilo. Foto: Privat
Spännande tider för både fiskare och öring i Älvkarleby

Hur mycket havsöring finns det egentligen kvar i Älvkarleby? Det är frågan som många ställer sig i dessa tider. Det fanns åtminstone ett gäng fina exemplar kvar som kunde glädja premiärbesökarna.

Fiskejournalen har flera gånger skrivit om nödropen från Älvkarleby Sportfiske, eftersom de befarar att skarv och säl slår ut stora delar av fiskbeståndet. Många var naturligtvis nyfikna på premiären 21 mars, och hur mycket fisk som skulle landas. De hade ett tak på 100 stycken fiskare på premiären och det blev fullbokat runt den 20:e februari.

– Fiskepremiären var efter omständigheterna bra i dessa Coronatider. Av 100 som förbokat och förbetalt så kom det 82. Det togs upp 13 havsöringar med en medelvikt på 1,99 kilo, berättar Janne Olsson på Älvkarleby Sportfiske.

Premiärdagen var överlag fin, även om friska nordliga vindar gjorde det riktigt kyligt. Vattenföringen låg på cirka 485 kubik, vilket Janne beskriver som bra.

Den största öringen fångades av premiärtrogne Stefan Pettersson från Södertälje, som kunde stoltsera med ett exemplar på 4,13 kilo. Det registrerades 10 stycken havsöringar mellan 45–55 centimeter som återutsattes.

– Vi ser helt klart på en oroande trend gällande havsöringen. Trots nu några år av intensiv skrämsel och skyddsjakt på fiskpredatorer samt extra utsättningar av havsöring de senaste 8 åren så hade vi ju helt klart velat se ännu mera havsöring i älven under premiären och de senaste dagarna. Det blir spännande att se hur april månad blir, konstaterar Janne Olsson.

Läs även om premiären i Emån:

Högtryck i Emån – och snart blir det ännu fler öringar

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta