Hur mycket havsöring finns det egentligen kvar i Älvkarleby? Det är frågan som många ställer sig i dessa tider. Det fanns åtminstone ett gäng fina exemplar kvar som kunde glädja premiärbesökarna. " />
Annons
Spännande tider för både fiskare och öring i Älvkarleby | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Lundin
Stefan Pettersson med premiärens största fisk på 4,13 kilo. Foto: Privat
Spännande tider för både fiskare och öring i Älvkarleby

Hur mycket havsöring finns det egentligen kvar i Älvkarleby? Det är frågan som många ställer sig i dessa tider. Det fanns åtminstone ett gäng fina exemplar kvar som kunde glädja premiärbesökarna.

Fiskejournalen har flera gånger skrivit om nödropen från Älvkarleby Sportfiske, eftersom de befarar att skarv och säl slår ut stora delar av fiskbeståndet. Många var naturligtvis nyfikna på premiären 21 mars, och hur mycket fisk som skulle landas. De hade ett tak på 100 stycken fiskare på premiären och det blev fullbokat runt den 20:e februari.

– Fiskepremiären var efter omständigheterna bra i dessa Coronatider. Av 100 som förbokat och förbetalt så kom det 82. Det togs upp 13 havsöringar med en medelvikt på 1,99 kilo, berättar Janne Olsson på Älvkarleby Sportfiske.

Premiärdagen var överlag fin, även om friska nordliga vindar gjorde det riktigt kyligt. Vattenföringen låg på cirka 485 kubik, vilket Janne beskriver som bra.

Den största öringen fångades av premiärtrogne Stefan Pettersson från Södertälje, som kunde stoltsera med ett exemplar på 4,13 kilo. Det registrerades 10 stycken havsöringar mellan 45–55 centimeter som återutsattes.

– Vi ser helt klart på en oroande trend gällande havsöringen. Trots nu några år av intensiv skrämsel och skyddsjakt på fiskpredatorer samt extra utsättningar av havsöring de senaste 8 åren så hade vi ju helt klart velat se ännu mera havsöring i älven under premiären och de senaste dagarna. Det blir spännande att se hur april månad blir, konstaterar Janne Olsson.

Läs även om premiären i Emån:

Högtryck i Emån – och snart blir det ännu fler öringar

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
PO Johannesson med sin drömöring, som han fick strax efter havsabborren. Foto: Stefan Svensson
PO fick oväntat silver och guld på Västkusten

Vi på Fiskejournalen är svaga för bonusfiskar, alltså oväntade fångster som kan bli minnen för livet. Vår medarbetare PO Johannesson kan nu själv rapportera om ett synnerligen oväntat men lyckat fiske från Västkusten.

Oväntat silver! Foto Stefan Svensson

Så här berättar PO Johannesson om en minnesvärd fisketur, under en av havsöringsfiskets sista dagar på västkusten.
– Jag blev medlockad av fiskebroder Jimmy Svensson på ett fiske jag sällan kör – havsöring, och jag ångrar mig inte. Först en stor fisk som small på det snabbfiskade draget och sedan borrade djupt. Med min begränsade erfarenhet av västkustens öringar trodde jag det var en havsöring – tills något blankt närmade sig land. Id – var först den sekundsnabba tanken? På västkusten …
Sedan såg PO att den hade en spetsig ryggfena, och då förstod han att det var en havsabborre – den första i hans liv. Vikten uppskattade han till cirka 2 kilo.

STENHÅRT HUGG
En knapp halvtimma senare var det dags för nästa iögonfallande fångst.

– Jag får en ”sälvåg” bakom betet följt av ett stenhårt hugg, som jag bommar lika snabbt. Bakom mig hör jag Jimmys kusin Stefan som var med och guidade oss: ”Jäklar vilken öring”.
Nytt kast två meter bortom den tappade fisken, ett stenhårt hugg i samma sekund som draget landar. Sedan en fight med en storprofilad fisk där jag vrålar rakt ut ”vad är det – en pigghaj?”
Sedan såg PO tydligt den spolformade kroppen komma närmare land och insåg att det var en drömöring.
– Kalabalik och en sprängd håv senare, en öring på 70 centimeter, uppskattad vikt cirka 3,5 kilo. En magisk dubbel, konstaterar en nöjd PO Johannesson.

Tack för storyn säger vi på redaktionen, och uppmuntrar även er andra att rapportera in bonusfångster som tåls att berättas om.

Du kanske även gillar detta