Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Spara på siken

Nu kommer rapporter om att det tidigare så fina sikfisket i Göteborgs hamnar blivit sämre. En bidragande orsak tros vara det stundtals hårda fisketrycket.
Det är alltid en konst att ta lagom mycket när naturen är generös. I sill- eller makrillstimmet är det lätt att ta mer fisk än man behöver – bara för man kan. Lite så tycks det ha blivit med siken i Göteborgs hamnar. Sportfiskarna uppmanar nu till försiktighet och inför en rekommendation om att max ta  10 sikar per person och dag. Eftersom det är en rekommendation är det naturligtvis frivilligt, men vem kan med hedern i behåll hävda att han  eller hon behöver ta hem mer än 10 sikar på en fisketur?
Sportfiskarna vädjar om hjälp med att sprida denna information till de fiskande.
Anders Nicander

sikfiske, isfiske, sikpimpling, Anders Nicander

Var rädd om det fina sikfisket i Göteborg. (Foto: Anders Nicander)Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta