Lax i Mörrumsån - Sportfiskarna[/caption] " /> Sportfiskarna ger laxen fri lejd i Mörrumsån | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Sportfiskarna ger laxen fri lejd i Mörrum
Lax i Mörrumsån - Sportfiskarna

Sportfiskarna har undanröjt nätfisken utanför Mörrumsån. (Ill: Stefan Sonesson)

Sportfiskarna:
Sportfiskarna har i dagarna träffat avtal om köp av fastigheten Elleholm 10:42,”Nabben” vid Mörrumsåns östra mynning. Till fastigheten hör rättigheter till laxfiske med fasta redskap som nu tas ur bruk och därmed ger laxen fri lejd för vandring upp i Mörrumsån.

– Det är mycket glädjande att vi kan öka uppgången av lax och havsöring i Mörrumsån  på ett sätt som gynnar alla parter. Vi förvärvar det hävdvunna fasta fisket på marknadsmässiga villkor och fisken får fri lejd, berättar Sportfiskarnas ordförande Joakim Ollén. Äganderätten till fastigheten ger en långsiktig stabil lösning.
– Att Sportfiskarna nu äger fastigheten är dessutom en garant för att friluftslivet får fortsatt tillgång till det vackra strandområdet, avslutar Sportfiskarnas ordförande Joakim Ollén.
För sportfiskarna är köpet av ”Nabben” ett led i en långsiktig strategi för att säkerställa särskilt bestånden av vild Östersjölax. Den Stiftelse för Östersjölaxen som Sportfiskarna nyligen startat kommer inom kort att fortsätta detta arbete. Idén är att genom marknadsmässiga avtal med fiskevattenägare minska de fasta redskapen utanför lax- och havsöringsförande älvar i syfte att stärka de vilda lax- och havsöringsbestånden från Torneå i norr till Mörrum i söder.

I Mörrumsåns mynningsområde finns ett antal fiskerätter kopplade till olika fastigheter för att fiska lax med nät. Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund har nu köpt en av dessa fastigheter och därmed de tre nätfiskerättigheter som hör till. Mörrumsån har Sveriges mest kända laxfiske och sportfisket efter lax i ån genererar årligen omkring 40-50 miljoner kronor till regionen.
Den fastighet som Sportfiskarna nu köpt in ligger på Nabben, en udde öster om åmynningen ut mot Pukaviksbukten. De laxar som tack vare uppköpet av nätfiskerättigheterna nu kan återvända för reproduktion i Mörrumsån kommer både att generera ett samhällsekonomiskt lönsamt sportfiske och bidra till en starkare vildlaxstam i ån.
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta