Sportfiskarna ger laxen fri lejd i Mörrum

Lax i Mörrumsån - Sportfiskarna

Sportfiskarna har undanröjt nätfisken utanför Mörrumsån. (Ill: Stefan Sonesson)

Sportfiskarna:
Sportfiskarna har i dagarna träffat avtal om köp av fastigheten Elleholm 10:42,”Nabben” vid Mörrumsåns östra mynning. Till fastigheten hör rättigheter till laxfiske med fasta redskap som nu tas ur bruk och därmed ger laxen fri lejd för vandring upp i Mörrumsån.

– Det är mycket glädjande att vi kan öka uppgången av lax och havsöring i Mörrumsån  på ett sätt som gynnar alla parter. Vi förvärvar det hävdvunna fasta fisket på marknadsmässiga villkor och fisken får fri lejd, berättar Sportfiskarnas ordförande Joakim Ollén. Äganderätten till fastigheten ger en långsiktig stabil lösning.
– Att Sportfiskarna nu äger fastigheten är dessutom en garant för att friluftslivet får fortsatt tillgång till det vackra strandområdet, avslutar Sportfiskarnas ordförande Joakim Ollén.
För sportfiskarna är köpet av ”Nabben” ett led i en långsiktig strategi för att säkerställa särskilt bestånden av vild Östersjölax. Den Stiftelse för Östersjölaxen som Sportfiskarna nyligen startat kommer inom kort att fortsätta detta arbete. Idén är att genom marknadsmässiga avtal med fiskevattenägare minska de fasta redskapen utanför lax- och havsöringsförande älvar i syfte att stärka de vilda lax- och havsöringsbestånden från Torneå i norr till Mörrum i söder.
I Mörrumsåns mynningsområde finns ett antal fiskerätter kopplade till olika fastigheter för att fiska lax med nät. Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund har nu köpt en av dessa fastigheter och därmed de tre nätfiskerättigheter som hör till. Mörrumsån har Sveriges mest kända laxfiske och sportfisket efter lax i ån genererar årligen omkring 40-50 miljoner kronor till regionen.
Den fastighet som Sportfiskarna nu köpt in ligger på Nabben, en udde öster om åmynningen ut mot Pukaviksbukten. De laxar som tack vare uppköpet av nätfiskerättigheterna nu kan återvända för reproduktion i Mörrumsån kommer både att generera ett samhällsekonomiskt lönsamt sportfiske och bidra till en starkare vildlaxstam i ån.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...