[/caption] " /> Sportfiskarna om "århundradets framgång för fisken" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Sportfiskarna om ”århundradets framgång för fisken”

Sportfisket finns numera inskrivet i EU: fiskepolitik. (Foto: Markus Lundgren)

”Fiskereformen som i förra veckan röstades igenom i EU-parlamentet är mycket positiv för fiskbestånden i Europas hav, dessutom ingår sportfisket för första gången någonsin i EU:s fiskepolitik.” Så skriver Sportfiskarna i ett pressmeddelande.
– Att sportfiske eller recreational fishing, som det kallas i The Common Fisheries Policy, nu finns med är helt sportfiskeorganisationen EAA:s förtjänst, det här visar att vi når resultat med vårt lobbyarbete, kommenterar Stefan Nyström, Sportfiskarnas generalsekreterare.
EAA eller European Anglers Alliance där Sportfiskarna ingår, har under lång tid lobbat för att sportfisket ska erkännas som en viktig samhällsekonomisk aktör och att sportfiskets intressen även ska beaktas inom fiskepolitiken.

Om hela reformen går igenom slutförhandlingarna i slutet av juni innebär det bland annat förbud för utkast av oönskad fångst, att yrkesfiskets fångster från och med 2015 äntligen ska baseras på vetenskapligt hållbara nivåer samt att yrkesfiskare som fiskar på ett hållbart sätt har företräde till fiskerätter.
Vissa länder som Spanien och Portugal, vill skydda sin överdimensionerade fiskeindustri på bekostnad av fiskbestånden.
Vad som är mycket lovande är att EU-parlamentet röstade igenom reformen med stor majoritet: 502 röster för, 137 mot, detta torde ge bra förutsättningar för slutförhandlingarna med kommissionen.
Läs fler notiser i ämnet.

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta