Sportfiskarna om ”århundradets framgång för fisken”

Sportfisket finns numera inskrivet i EU: fiskepolitik. (Foto: Markus Lundgren)

”Fiskereformen som i förra veckan röstades igenom i EU-parlamentet är mycket positiv för fiskbestånden i Europas hav, dessutom ingår sportfisket för första gången någonsin i EU:s fiskepolitik.” Så skriver Sportfiskarna i ett pressmeddelande.
– Att sportfiske eller recreational fishing, som det kallas i The Common Fisheries Policy, nu finns med är helt sportfiskeorganisationen EAA:s förtjänst, det här visar att vi når resultat med vårt lobbyarbete, kommenterar Stefan Nyström, Sportfiskarnas generalsekreterare.
EAA eller European Anglers Alliance där Sportfiskarna ingår, har under lång tid lobbat för att sportfisket ska erkännas som en viktig samhällsekonomisk aktör och att sportfiskets intressen även ska beaktas inom fiskepolitiken.
Om hela reformen går igenom slutförhandlingarna i slutet av juni innebär det bland annat förbud för utkast av oönskad fångst, att yrkesfiskets fångster från och med 2015 äntligen ska baseras på vetenskapligt hållbara nivåer samt att yrkesfiskare som fiskar på ett hållbart sätt har företräde till fiskerätter.
Vissa länder som Spanien och Portugal, vill skydda sin överdimensionerade fiskeindustri på bekostnad av fiskbestånden.
Vad som är mycket lovande är att EU-parlamentet röstade igenom reformen med stor majoritet: 502 röster för, 137 mot, detta torde ge bra förutsättningar för slutförhandlingarna med kommissionen.
Läs fler notiser i ämnet.

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...