[/caption] " /> Sportfiskarna om "århundradets framgång för fisken" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Sportfiskarna om ”århundradets framgång för fisken”

Sportfisket finns numera inskrivet i EU: fiskepolitik. (Foto: Markus Lundgren)

”Fiskereformen som i förra veckan röstades igenom i EU-parlamentet är mycket positiv för fiskbestånden i Europas hav, dessutom ingår sportfisket för första gången någonsin i EU:s fiskepolitik.” Så skriver Sportfiskarna i ett pressmeddelande.
– Att sportfiske eller recreational fishing, som det kallas i The Common Fisheries Policy, nu finns med är helt sportfiskeorganisationen EAA:s förtjänst, det här visar att vi når resultat med vårt lobbyarbete, kommenterar Stefan Nyström, Sportfiskarnas generalsekreterare.
EAA eller European Anglers Alliance där Sportfiskarna ingår, har under lång tid lobbat för att sportfisket ska erkännas som en viktig samhällsekonomisk aktör och att sportfiskets intressen även ska beaktas inom fiskepolitiken.

Om hela reformen går igenom slutförhandlingarna i slutet av juni innebär det bland annat förbud för utkast av oönskad fångst, att yrkesfiskets fångster från och med 2015 äntligen ska baseras på vetenskapligt hållbara nivåer samt att yrkesfiskare som fiskar på ett hållbart sätt har företräde till fiskerätter.
Vissa länder som Spanien och Portugal, vill skydda sin överdimensionerade fiskeindustri på bekostnad av fiskbestånden.
Vad som är mycket lovande är att EU-parlamentet röstade igenom reformen med stor majoritet: 502 röster för, 137 mot, detta torde ge bra förutsättningar för slutförhandlingarna med kommissionen.
Läs fler notiser i ämnet.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Andersson, Götene SFK, med en präktig lax från Vänern. Frågan är vem som drar den största under årets Kinnekulleträffen? Foto: Privat
Laxfest på Vänern – här kan du se fiskarna!

Kinnekulleträffen är årets största händelse för många trollingfiskare i Sverige. Under lördagen och söndagen kommer båtarna att sprida ut sig på ett glödhett Vänern – som har levererat väldigt mycket lax de senaste veckorna.

Det har rapporterats in många laxar över 10 kilo den senaste tiden, både vilda och sådana som har satts ut som smolt. Det tyngsta exemplet är Marcus ”Wibbe” Weibergs exemplar på hela 13 kilo, som du kan läsa om här.

Frågan är förstås om någon fångar en ännu större fisk under den klassiska tävlingen Kinnekulleträffen, som detta år avgörs som en onlinetävling? På söndag eftermiddag har vi svaret.
Fredrik Andersson i arrangörsklubben Götene SFK hälsar att alla kan följa dramatiken på denna sida, där det kommer att visas bilder på alla inrapporterade fiskar!

Du kanske även gillar detta