Sportfiskarna om EU:s fiskekvoter

Sportfiskarna om fiskekvoterna

För höga laxkvoter ger både dåligt skydd och utnyttjar resursen fel. (Foto: Joel Norlin)

Sportfiskarna:
EU:s ministerråd beslutade i går om de gemensamma fiskekvoterna för fisket i Östersjön år 2014.  Resultatet är åter en nonchalering av forskarnas råd med en betydlig högre fångstkvot för lax än vad Internationella havsforskningsrådet ICES föreslog.

Laxkvoten för 2014 landade slutligen på 106 253 laxar enligt det finska Jord- och Skogsbruksministeriet. Detta är en minskning med 2 % mot det förra året. Ministerrådets beslut är dock fortfarande avsevärt högre än vad forskarna inom ICES föreslagit: ett maximalt uttag för 2014 på cirka 78 000 laxar. Detta ger ett otillräckligt skydd för de svaga vildlaxbestånden i Sverige.
– Kvoterna för lax har visserligen minskat stadigt de sista åren men måste fortsatt minska till forskarnas rekommenderade nivå. EU har åtagit sig att uppnå hållbart fiske till 2015 så vi måste börja följa Internationella havsforsknings råd, påpekar Glenn Douglas laxexpert på Sportfiskarna Region Norr.

Vildlaxen är vår!
Enligt en färsk officiell pressrelease från Finland ska Sverige och Finland ha kämpat tillsammans för att få ned laxkvoten, dock med detta blygsamma resultat. Sverige tillsammans med Finland har de flesta kvarvarande vildlaxälvarna och den största produktionen av vildlax i Östersjön. De stora laxförande älvarna i Sverige som exempelvis gränsälven Torne älv som delas av Sverige och Finland visar en positiv utveckling av laxbestånden de sista åren. De små svaga vildlaxpopulationerna i Sverige har det dock fortsatt problematiskt. Samhällsekonomiskt sett är laxen även en resurs som bäst utnyttjas via sportfisketurism i älvdalarna.
– Exempelvis Rickleån, Testeboån, Åbyälven och Moälven behöver ett förstärkt skydd mot kommersiellt fiske så att laxen kan återvända för lek och säkra bestånden. Dagens beslut i EU är sorgligt kortsiktigt, avslutar Glenn Douglas.

Läs tidigare notiser om fiskekvoterna för Östersjön.

Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...