Sportfiskarna om laxodling

– Den storskaliga fiskodlingsindustrin visar här upp sitt rätta ansikte; en hänsynslös verksamhet som definitivt inte utgör ett hållbart alternativ eller komplement till den havererande fiskeindustrin, säger Anders Karlsson från Sportfiskarna.

Reaktionerna på SVT-dokumentär Laxfestens baksida fortsätter. Sportfiskarna menar att man lika gärna kunde döpt filmen till ”Fiskodlingsindustrin visar sitt rätta ansikte”.
Efter att SVT sänt en dokumentär om rovdriften och miljöförstörelsen som går i laxodlingens fotspår har reaktionerna varit starkt kritiska. Fiskejournalens läsare, sportfiskeprofiler och miljöorganisationer går alla till angrepp på laxodlingsindustrins bristande miljöansvar.
Vi kontaktar Sportfiskarnas fiskevårdschef Anders Karlsson för att få deras synpunkter.
– Den norska laxodlingen må vara en ekonomisk framgångssaga men den är samtidigt en pågående miljökatastrof i det tysta, säger Anders.
Han konstaterar att laxodling i kombination med försurning är det största hotet mot de norska naturlaxbestånden.
– Man ska ha i minnet att även gyrosmittan är en konsekvens av fiskodlingsnäringens expansion, konstaterar han.
Anders reflektion på filmen och den norska laxodlingsindustrin är att man gärna vill öka sin lönsamhet med verksamhet i Chile, men smiter från miljöproblemen i Norge. Han tycker att de struntar i effekterna på den omgivande miljön och på människors hälsa och säkerhet.
– Ska fiskodlingsindustrin bli en del i framtidens lösning på fiskförsörjningen måste dessa avarter bort! För detta krävs vassare miljölagstiftning såväl nationellt som globalt och att fiskodlingsindustrin får ta det fulla ansvaret för konsekvenserna av verksamheten.
Med dokumentären Laxfestens baksida tycker Anders att fiskodlingsindustrin visar här upp sitt rätta ansikte.
– Det är en hänsynslös verksamhet som definitivt inte utgör ett hållbart alternativ eller komplement till den havererande fiskeindustrin.
Sportfiskarnas hemsida hittar du här.
Missade du dokumentären Laxfestens baksida? Klicka här på att se den på SVT Play.
Läs tidigare notiser om laxodling.
Morgan Fihn

Här nedan kan du se en dokumentär om norsk laxodling ur ett globalt perspektiv. Den består av fyra delar och är på engelska.

Annons
AKTUELLT

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...