Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Sportfiskarna om laxodling

– Den storskaliga fiskodlingsindustrin visar här upp sitt rätta ansikte; en hänsynslös verksamhet som definitivt inte utgör ett hållbart alternativ eller komplement till den havererande fiskeindustrin, säger Anders Karlsson från Sportfiskarna.

Reaktionerna på SVT-dokumentär Laxfestens baksida fortsätter. Sportfiskarna menar att man lika gärna kunde döpt filmen till ”Fiskodlingsindustrin visar sitt rätta ansikte”.
Efter att SVT sänt en dokumentär om rovdriften och miljöförstörelsen som går i laxodlingens fotspår har reaktionerna varit starkt kritiska. Fiskejournalens läsare, sportfiskeprofiler och miljöorganisationer går alla till angrepp på laxodlingsindustrins bristande miljöansvar.
Vi kontaktar Sportfiskarnas fiskevårdschef Anders Karlsson för att få deras synpunkter.
– Den norska laxodlingen må vara en ekonomisk framgångssaga men den är samtidigt en pågående miljökatastrof i det tysta, säger Anders.
Han konstaterar att laxodling i kombination med försurning är det största hotet mot de norska naturlaxbestånden.
– Man ska ha i minnet att även gyrosmittan är en konsekvens av fiskodlingsnäringens expansion, konstaterar han.
Anders reflektion på filmen och den norska laxodlingsindustrin är att man gärna vill öka sin lönsamhet med verksamhet i Chile, men smiter från miljöproblemen i Norge. Han tycker att de struntar i effekterna på den omgivande miljön och på människors hälsa och säkerhet.

– Ska fiskodlingsindustrin bli en del i framtidens lösning på fiskförsörjningen måste dessa avarter bort! För detta krävs vassare miljölagstiftning såväl nationellt som globalt och att fiskodlingsindustrin får ta det fulla ansvaret för konsekvenserna av verksamheten.
Med dokumentären Laxfestens baksida tycker Anders att fiskodlingsindustrin visar här upp sitt rätta ansikte.
– Det är en hänsynslös verksamhet som definitivt inte utgör ett hållbart alternativ eller komplement till den havererande fiskeindustrin.
Sportfiskarnas hemsida hittar du här.
Missade du dokumentären Laxfestens baksida? Klicka här på att se den på SVT Play.
Läs tidigare notiser om laxodling.
Morgan Fihn

Här nedan kan du se en dokumentär om norsk laxodling ur ett globalt perspektiv. Den består av fyra delar och är på engelska.

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta