" /> Sportfiske – poppis bland unga! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Allt fler ungdomar vill fiska!
Sportfiske - poppis bland unga!

Sportfisket i Sverige är i stark medvind och framtiden ser ljus ut – fiske är nämligen hett bland landets unga!

Det fanns en tid då många ungdomar valde att tala tyst om sitt fiskeintresse. Annat ansågs häftigare och fiske förknippades med en äldre generation. I dag ser det annorlunda ut och rekryteringen blomstrar. Statistik visar att omkring 400 000 ungdomar har sportfiske som intresse.
Förklaringarna är nog många. Fiskets framfart på sociala medier har säkert stor betydelse och många ungdomar lägger upp egna bilder och fiskefilmer.
Att det dessutom finns kända fiskeprofiler höjer säkert också sportfiskets status bland unga.

”Det känns ju lite konstigt att få skriva autografer …”

– Att vi får komma fram i medier och har skapat ”ansikten” även i fisket. Det känns ju lite konstigt att få skriva autografer och liknande, säger fiskeguiden och profilen Håkan Fransson till SVT.

Få, om ens någon, har träffat fler fiskande ungdomar i Sverige än Sportfiskarnas eldsjäl Hans Lindqwist. Vi ber honom därför ge oss sin syn på den positiva trenden.

”Friluftsliv blir mer och mer viktigt ju mer samhället moderniseras”

– Jag träffar tusentals ungdomar i jobbet varje år och ser att intresset för fisk och fiske är jättestort. Jag tror att den största anledningen till det ökande intresset för sportfiske bland unga är hur samhället ser ut med digitalisering och stress. Sportfiske blir en kontrast till allt annat då man får naturupplevelser, avkoppling och samtidigt aktiverar sig fysiskt. Friluftsliv blir mer och mer viktigt ju mer samhället moderniseras och människor kommer ifrån naturen. Att medierna och branschen har moderniserats och att fisketävlingar finns online tilltalar barn och ungdomar vilket också spelar en viktig roll, menar han.

Läs mer om ungdomars fiskeintresse och se inslag på SVT här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En undersökning visar att stöldrisken gör att båtägare inte byter till modernare motorer. Foto: Steve Adams
Så mycket släpper de svenska fritidsbåtarna ut

Bland de båtburna sportfiskarna pågår det en grön våg, där folk byter ut sina fossildrivna motorer till elmotorer. Men det finns fortfarande bromsar som gör att utvecklingen inte sker fullt ut.

Transportstyrelsen har tagit fram en undersökning kring båtmotorernas miljöpåverkan, med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten. Det konstateras att bensinmotorer står för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtaktare står för den största andelen utsläpp av kolväten.
Totalsiffran för de svenska fritidsbåtarnas utsläpp är 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten.

Inom vissa områden ligger ekonomiska skäl bakom trögheten i utvecklingen. Båtägare behåller nämligen sina äldre tvåtaktsmotorer för att de är mindre stöldbegärliga än nyare fyrtaktsmotorer.
– En lösning på de här problemen kostar pengar, som knappast båtägarna själva kan stå för. Genom subventioner av miljövänligare bränsle, som idag är mycket dyrare per liter än ordinarie bränsle, skulle staten kunna snabba på utvecklingen mot ett mer miljövänligt båtliv, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, vars artikel du kan läsa här.

Kartläggningen visar också att fler båtägare skulle kunna tänka sig att tanka miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Här hittar du hela rapporten!

Du kanske även gillar detta