Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Det finns fortfarande många frågetecken kring vad som räknas som sportfiske som friskvård. Glöm inte att dubbelkolla med din arbetsgivare om det räknas som just friskvård.
Sportfiske som friskvård: Glöm inte viktiga detaljen!

Det blev jubel bland många sportfiskare sedan beskedet kom att deras favorithobby kan räknas som friskvård. Men du som tänker utnyttja den förmånen måste komma ihåg en viktig detalj.

Sedan i somras ingår sportfiske i det friskvårdsbidrag som en arbetsgivare kan ge skattefritt till sina anställda. Det innebär alltså att du kan köpa ett fiskekort, och att arbetsgivaren inte behöver göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter på förmånen.
Dock har denna introducering inte varit bekymmersfri, varken för sportfiskare, arbetsgivare eller Skatteverket. Folk har hört av sig till Fiskejournalen och berättat att de inte fått sitt fiskekort godkänt gentemot arbetsgivaren. Det handlar helt enkelt om redovisningen och rubriceringen. Allt fiske räknas nämligen inte som friskvård – utan det ska vara sportfiske.

–  För att det ska gälla som friskvård måste det vara någon form av enklare motion. Alltså inte vanligt fiske, utan sportfiske. Ungefär som att man går till ett gym, säger en handläggare på Skatteverket till Fiskejournalen.
Denne berättar att det kommit in många frågor kring just detta, och att det kanske finns ett behov av att förtydliga kriterierna inför framtiden kring. Är det exempelvis sportfiske att befinna sig i en båt, och har det betydelse om man ror eller inte? Tills allt detta är utrett uppmanar handläggaren att alla kvitton ska vara märkt med ”sportfiske”.
– Då är det klockrent, konstaterar handläggaren.

KOLLA MED ARBETSGIVAREN
Däremot har alla återförsäljare av fiskekort inte rubriceringen fiskekort på sina kvitton ännu, vilket såklart är ett hinder för att få det godkänt. Uppmaningen är därför att dubbelkolla med din arbetsgivare hur denne ställer sig innan du köper ett kort.
Fiskejournalen återkommer med en artikel där vi försöker reda ut begreppen ytterligare tillsammans med fiskekortsportalen IFiske, och höra hur de hanterat frågan sedan den blev aktuell.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta