Annons
Sportfiske som friskvård: Glöm inte viktiga detaljen! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Det finns fortfarande många frågetecken kring vad som räknas som sportfiske som friskvård. Glöm inte att dubbelkolla med din arbetsgivare om det räknas som just friskvård.
Sportfiske som friskvård: Glöm inte viktiga detaljen!

Det blev jubel bland många sportfiskare sedan beskedet kom att deras favorithobby kan räknas som friskvård. Men du som tänker utnyttja den förmånen måste komma ihåg en viktig detalj.

Sedan i somras ingår sportfiske i det friskvårdsbidrag som en arbetsgivare kan ge skattefritt till sina anställda. Det innebär alltså att du kan köpa ett fiskekort, och att arbetsgivaren inte behöver göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter på förmånen.
Dock har denna introducering inte varit bekymmersfri, varken för sportfiskare, arbetsgivare eller Skatteverket. Folk har hört av sig till Fiskejournalen och berättat att de inte fått sitt fiskekort godkänt gentemot arbetsgivaren. Det handlar helt enkelt om redovisningen och rubriceringen. Allt fiske räknas nämligen inte som friskvård – utan det ska vara sportfiske.

–  För att det ska gälla som friskvård måste det vara någon form av enklare motion. Alltså inte vanligt fiske, utan sportfiske. Ungefär som att man går till ett gym, säger en handläggare på Skatteverket till Fiskejournalen.
Denne berättar att det kommit in många frågor kring just detta, och att det kanske finns ett behov av att förtydliga kriterierna inför framtiden kring. Är det exempelvis sportfiske att befinna sig i en båt, och har det betydelse om man ror eller inte? Tills allt detta är utrett uppmanar handläggaren att alla kvitton ska vara märkt med ”sportfiske”.
– Då är det klockrent, konstaterar handläggaren.

KOLLA MED ARBETSGIVAREN
Däremot har alla återförsäljare av fiskekort inte rubriceringen fiskekort på sina kvitton ännu, vilket såklart är ett hinder för att få det godkänt. Uppmaningen är därför att dubbelkolla med din arbetsgivare hur denne ställer sig innan du köper ett kort.
Fiskejournalen återkommer med en artikel där vi försöker reda ut begreppen ytterligare tillsammans med fiskekortsportalen IFiske, och höra hur de hanterat frågan sedan den blev aktuell.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Frågan är vilken diet denna gädda går på? Foto: Sola Predators
Fet, fetare, fetast – vad har denna gädda slukat?

Första advent närmar sig, och redan nu anländer en tidig julgris. Det handlar om en häpnadsväckande fet Värmlandsgädda, som vi förstås undrar vilken diet den kan tänkas gå på?

Gäddan i sin helhet.

Gäddan i sig kommer inte att skriva in sig i historieböckerna, eftersom den ”bara” vägde 7 kilo. Men med tanke på att den bara var 95 centimeter så är det underförstått att den var ovanligt tungt lastad. Som synes på bilden så har den frossat ordentligt på något, frågan är bara vad?
– Ja, den var riktigt fet. Vi har pratat en del om detta, och det går sjukt stor mört i det området vi fiskar på, en vanlig storlek är 20–25 centimeter. Vi tror att den stått och tryckt i sig en massa mört.

Det säger Daniel Löf i fisketeamet Sola Predators, som var med när kompisen Andreas Henriksson fick upp gäddan. De övriga i laget är Jesper Nilsson och Andreas Larsson.
Vi tackar för bilden på ”julgrisen” och hänvisar till Sola Predators Instagram för er som närmare vill följa deras fiskafängen.

Du kanske även gillar detta