Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Sportfiskemässan igång

Det gigantiska akvariet lockar många nyfikna. Här ska betestillverkare visa produktnyheter.

Publiken väller redan in på årets upplaga av Sportfiskemässan i Kista. Ett rekordstort antal utställare finns representerade och det har blivit dags för gäddorna i det stora fiskeakvariet att göra sitt första framträdande.
I Sportfiskemässans stora akvarium bor det både gäddor och ett gäng regnbågar. Dessa fiskar har huvudrollen när olika betestillverkare under dagen ska se om de kan få fiskarnas uppmärksamhet. Fiskejournalen kan rapportera att fiskarnas intresse för de finska spinnflugorna, som just nu testas, är svalt.
Fiskejournalens scen invigs klockan 11.30 när Forshagaakademins elever kliver upp för att berätta hur det är att ha fiske på schemat. Sedan är det dags för Martin Falklind och Leif Milling att berätta några sanna fiskehistorier. Temat ”sanna fiskehistorier” fortsätter dagen igenom. Stefan ”Trumman” Trumstedt, Johan Broman och Torbjörn ”Buster” Odén berättar sina sanna historier för publiken och Martin Falklind. Som vanligt lär sanningen överträffa dikten…
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta