Sportfiskets Dag på Nationaldagen

Fira 6 juni med att fiska! På tre orter anordnas öppna fiskeaktiviteter. (Foto: Anssi Lehtevä)

Fira 6 juni med att fiska! På tre orter anordnas öppna fiskeaktiviteter. (Foto: Anssi Lehtevä)

På nationaldagen den 6 juni firas svenskt sportfiske. Med nästan 100 000 sjöar, många stora och små vattendrag och en flera hundra mil lång kuststräcka är fiskemöjligheterna oändliga. Varje år fiskar nästan 2 miljoner svenskar varav runt en halv miljon barn. Det gör fiske till en av våra största fritidssysselsättningar.
– Varje år tar vi ut 10 000-tals barn och unga på fiske och förmedlar samtidigt grunderna i allemansrätten och ekologi. En ny generation sportfiskare som värnar vår natur och miljö växer nu upp, säger Stefan Nyström Sportfiskarnas generalsekreterare.
Sportfiske är en aktivitet som kan genomföras av de allra flesta oavsett ålder, bakgrund eller erfarenhet. Hela familjen kan fiska tillsammans och nya människor kan mötas i fisket. Det ger också en ökad miljöförståelse och främjar ett aktivt friluftsliv.
– Sportfiskarnas fiskevårdsarbete betyder också mycket för svenskt fiske. Finns det inte fisk så finns det inga som fiskar, säger Joakim Stenberg från branschorganisationen Svenskt Sportfiske.
I Göteborg, Norrköping och Malmö välkomnar Sportfiskarna och Svenskt Sportfiskes branschorganisation alla till familje- och barnaktiviteter under nationaldagen, fredag 6 juni mellan klockan 10 och 14:

• På Sportfiskarnas anläggning, Sjölyckan vid Delsjön i Göteborg finns företagen Guideline, Flydressing och Bios på plats och här erbjuds bland annat regnbågsfiske, flugkastning, flugbindning, försäljning av fiskeutrustning och tipsrunda med fina priser. Det finns också möjlighet att prova på prickkastning med Unga Sportfiskare samt förstås att få fisketips inför sommaren eller varför inte åka ut på gäddsafari? Även en bottennappstävling kommer att genomföras i Delsjön under dagen! Sist men inte minst deltar fiskebutiken Tajtlajn med försäljning av häftiga fiskegrejor.

• Fiskeklubben Cityfiske i Norrköping erbjuder fiske för alla i Strömmen vid deras fina anläggning i centrala Norrköping. På plats finns även företagen CWC, ABU Garcia, Normark och Guideline för att tipsa allmänheten om fiskeknep och fiska med deltagarna. Strömmen i Norrköping erbjuder ett gösfiske i världsklass blandat med mete på stor braxen och abborre för barnen.

• Lokala fiskeklubben SFK Spinnaren i Malmö ställer upp med sitt klubbvatten Sallerupsdammen och här kommer Sportfiskarna, tillsammans med ABU Garcia och Guideline att lära besökarna mete, spinn och flugfiske på regnbågar upp till fem kilo! Butiken Fiskedags från Malmö kommer också ut och har försäljning på plats och visar spännande utrustning ur deras sortiment.

Fiskeutrustning finns att låna på alla arrangemang men det är också möjligt att ta med och testa ditt eget spö. Det bjuds på korv med bröd och fina fiskeminnen på alla tre lokalerna!

Mer info och kontaktpersoner:
Göteborg, Hans Lindqwist, 08-410 80 608, hans.lindqwist@sportfiskarna.se
www.sportfiskarna.se/goteborg

Norrköping
, Kenneth Israelsson, 073-5530060, info@cityfiskeinorrkoping.com
www.cityfiskeinorrkoping.com

Malmö
, Per-Göran Jönsson, 040-787 21, pergoran.jonsson@sportfiskarna.se
www.sfkspinnaren.se

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...