Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Staniford-dom till hösten

Don Staniford får vänta på domslut till sensommar eller höst.

Som Fiskejournalen tidigare berättat så stämdes en miljökämpe av norska staten för förtal då han jämförde laxodling med tobaksindustrin. Domen förväntas vara klar i slutet av sommaren eller under hösten.
Den 16 januari började rättegången i Högsta domstolen i British Columbia, Vancouver och avslutades 10 februari. Ärendet har fått stor medial uppmärksamhet och vi på Fiskejournalen har varit en av de som stöttad Don Staniford i hans kamp mot miljardindustrin.
Mainstream Kanada är det näst största laxodlingsföretaget i Kanada och är ett dotterbolag till Cermaq, som ägs av norska staten. Staniford anklagas för förtal mot företaget och dess anställda i en kampanj där han jämför laxodling med de faror som tobak medför. Trots flera långa omgångar i domstol är inte troligt att domen kommer att falla fram till slutet av sommaren eller hösten.
Läs tidigare notiser om norsk laxodlingsindustri.
Mer läsning.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta