Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Stopp för kraftverk

Övriga sju regleringar i Tämnarån är även de föremål för granskning. Bolaget som driver kraftverket uppströms, i Strömsberg, har fått påstötningar om att redogöra för vilka tillstånd de anser är tillämpliga för sin verksamhet. (Foto: länsstyrelsen i Uppsala)

Sedan 1996 producerar Nilssons Kraft AB energi från kraftverket i Tämnarån, Uppsala. Nu stoppar länsstyrelsen verksamheten då ägaren saknar tillstånd för drift.
– Syftet med beslutet är att få till en prövning, säger Daniel Melin, handläggare på länsstyrelsens miljöskyddsenhet och med tillsynsansvar över vattendraget.
Enligt länsstyrelsen står ägaren Nilssons Kraft AB nu inför valet att söka tillstånd för verksamheten eller lägga ner den. Om ägaren väljer det förstnämnda kommer länsstyrelsen att ställa krav på att ett omlöp byggs. Bolagets vd har en syn på situationen och accepterar inte förbudet.
– Vi kommer absolut att överklaga beslutet. Det säger Per Nilsson, vd i Nilsson Kraft AB till Unt.se.
Nilsson hävdar att länsstyrelsen gör godtyckliga lagtolkningar och menar att Nilssons Kraft har rätt att driva kraftverket och anger ”urminnes hävd” som anledning.
Här kan ni läsa hela artikeln.
Tidigare notiser om Nilssons Kraft AB hittar du här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta