Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Stör i Västergötland

Under senare år har det fångats störar, både här och där i Östersjön – men de fiskarna har nog inget samband med den stör som Andreas Hägglund i går fick i Häggån, Västergötland.
Andreas berättar för Fiskejournalen att han och kompisen var ute och bottenmetade i Häggån, nära Fritsla.
”Jag lyckades fånga en stör, tro det eller ej…”, skriver Andreas och fortsätter:
”Vi är så gott som helt säkra på att det är en stör. Den är cirka 60 centimter lång. Vi har den nu levande i ett badkar.”
Med största sannolikhet handlar det om en rymling, eller en utsläppt fisk, från någon trädgårdsdamm. Under senare år har det blivit vanligt med lite ”annorlunda” fiskar i trädgårdsdammar. Bland annat säljer trädgårdsfirmor levande fiskar. Det är inte å populärt bland våra fiskevårdande myndigheter, eftersom fiskarna ofta hamnar i naturen, antingen av misstag eller för att ägaren tröttnar. För något år sedan fångades en liknande stör i Rönne å i Skåne.
Andreas har tagit kontakt med Universeum i Göteborg för att de eventuellt ska ta emot stören. Om inte, så tänker han släppa tillbaka den.
Svenne Andersson

Visst är det en stör som Andreas Björklund fångade i Häggån vid Fritsla.

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta