Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Stör i Västergötland

Under senare år har det fångats störar, både här och där i Östersjön – men de fiskarna har nog inget samband med den stör som Andreas Hägglund i går fick i Häggån, Västergötland.
Andreas berättar för Fiskejournalen att han och kompisen var ute och bottenmetade i Häggån, nära Fritsla.
”Jag lyckades fånga en stör, tro det eller ej…”, skriver Andreas och fortsätter:
”Vi är så gott som helt säkra på att det är en stör. Den är cirka 60 centimter lång. Vi har den nu levande i ett badkar.”
Med största sannolikhet handlar det om en rymling, eller en utsläppt fisk, från någon trädgårdsdamm. Under senare år har det blivit vanligt med lite ”annorlunda” fiskar i trädgårdsdammar. Bland annat säljer trädgårdsfirmor levande fiskar. Det är inte å populärt bland våra fiskevårdande myndigheter, eftersom fiskarna ofta hamnar i naturen, antingen av misstag eller för att ägaren tröttnar. För något år sedan fångades en liknande stör i Rönne å i Skåne.
Andreas har tagit kontakt med Universeum i Göteborg för att de eventuellt ska ta emot stören. Om inte, så tänker han släppa tillbaka den.
Svenne Andersson

Visst är det en stör som Andreas Björklund fångade i Häggån vid Fritsla.

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta