Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Stör i Västergötland

Under senare år har det fångats störar, både här och där i Östersjön – men de fiskarna har nog inget samband med den stör som Andreas Hägglund i går fick i Häggån, Västergötland.
Andreas berättar för Fiskejournalen att han och kompisen var ute och bottenmetade i Häggån, nära Fritsla.
”Jag lyckades fånga en stör, tro det eller ej…”, skriver Andreas och fortsätter:
”Vi är så gott som helt säkra på att det är en stör. Den är cirka 60 centimter lång. Vi har den nu levande i ett badkar.”
Med största sannolikhet handlar det om en rymling, eller en utsläppt fisk, från någon trädgårdsdamm. Under senare år har det blivit vanligt med lite ”annorlunda” fiskar i trädgårdsdammar. Bland annat säljer trädgårdsfirmor levande fiskar. Det är inte å populärt bland våra fiskevårdande myndigheter, eftersom fiskarna ofta hamnar i naturen, antingen av misstag eller för att ägaren tröttnar. För något år sedan fångades en liknande stör i Rönne å i Skåne.
Andreas har tagit kontakt med Universeum i Göteborg för att de eventuellt ska ta emot stören. Om inte, så tänker han släppa tillbaka den.
Svenne Andersson

Visst är det en stör som Andreas Björklund fångade i Häggån vid Fritsla.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta