Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Storabborre i frivatten

Att fiska i frivattnet ökar chansen till storabborre markant. Till den slutsatsen har Johan Jansson kommit, efter åtta års experimenterande.
Johan, som bor i Dals Långed och fiskar i olika vatten i Dalsland, berättar att det nu är åtta år sedan han kom på idén att ”nöta ut” de pelagiska jätteabborrarna. Det ger kanske inte så många fiskar, men de som fångas är desto större.
Redan i fjol drog Johan sin första abborre över två kilo och i slutet av mars var det dags igen.
”Jag åkte ut i gryningen med ett enda mål: att få en riktigt stor abborre. Fiskade enbart pelagiskt och efter många timmar kom dagens enda hugg. Jag fick upp fisken ur 200-millimetershålet och insåg att en var enorm”, skriver Johan i sin anmälan till Recordfisken.
Abborren, som var 51 centimeter lång vägdes till 2140 gram.
Svenne Andersson

Johans hårdsatsning på pelagiska abborrar har gett resultat – bland annat i den här fisken på 2140 gram.

Johans hårdsatsning på pelagiska abborrar har gett resultat – bland annat i den här fisken på 2140 gram.

Relaterad nyhet från din region
23 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ta hand om fisken – sök LOVA-bidrag! Foto: Anders Lundin
Dags att vårda fisken – så här söker du pengar!

Intresset för sportfiske växer – och därmed också intresset för fiskbestånden. Vi påminner nu om LOVA-bidraget, som alla föreningar och kommuner kan söka för att skapa bättre förutsättningar för sportfiske.

LOVA är Havs- och vattenmyndighetens satsning som ska gå till lokal vattenvård över hela landet. Har du ett projekt på gång så är det dags att söka pengar nu, eftersom ansökningstiden går ut i slutet av januari.

I flera län finns det många vattenmiljöer som i dag inte uppnår miljökvalitetsnormerna om god ekologisk status, och länsstyrelsen vill nu ha hjälp att sprida budskapet om LOVA.

Det är du som jobbar på kommun eller är medlem i en ideell förening som kan söka bidrag för lokala vattenvårdsprojekt som bidrar till att uppnå god status. Till exempel kan projektet syfta till att åtgärda vandringshinder, återställa flottledsrensade vattendrag eller anlägga lekbottnar för fisk.

Från och med 2018 finns det en ny LOVA-förordning som innebär en förstärkning av arbetet med övergödning. Du kan söka i vissa fall upp till 90 procent i statliga bidrag för åtgärder som minskar övergödningen.

Läs mer om LOVA här!

Du kanske även gillar detta