Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Storgäddor på första isen

Fiske från de första isarna är riskabelt, men kan vara mycket givande. Robert Arvidsson och hans bror drog var sin bamsegädda på årets första ismetepass.
Robert, som bor i Hedemora, berättar att brorsan och han själv var ute på Trollbosjön för lite ismete. Efter en timmas fiskande hade de bara fått några smågäddor och en riktigt fin abborre på åtta hekto.
Men så fick brorsan en riktig bamsegädda som vägdes till strax över tio kilo och en stund senare var det Roberts tur.
”Nästa flagg var det min tur och en 116 centimeter lång gädda med vikten 9,56 kilo kom upp hur hålet efter en stunds fajtande”, skriver Robert i anmälan till 100-klubben.
Svenne Andersson

Robert med den långa och fina gäddan som kom upp vid årets första ismetepass.


Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta