Regeringen satsar på utveckling av selektiva redskap. Medlen kommer att förvaltas av Havs- och vattenmyndigheten och ska användas till konkreta projekt för att fortsätta utveckla fiskeredskap. Eskil Erlandsson hoppas att det inte ska ta mer än något år innan nya, mer selektiva redskap ska finnas på marknaden.[/caption] " /> Storsatsning på hållbart fiske i budgeten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Storsatsning på hållbart fiske i budgeten
Regeringen satsar på utveckling av selektiva redskap.

Medlen kommer att förvaltas av Havs- och vattenmyndigheten och ska användas till konkreta projekt för att fortsätta utveckla fiskeredskap. Eskil Erlandsson hoppas att det inte ska ta mer än något år innan nya, mer selektiva redskap ska finnas på marknaden.

38 miljoner kronor för ett mer hållbart fiske, det avser regeringen föreslå i budgetpropositionen som presenteras den 18 september. Regeringen menar att fiskeredskapen behöver utvecklas för att minska mängden oönskad fångst i fisket.
– I dag är 39 procent av EU:s fiskebestånd överutnyttjade och utkast av oönskad fisk är betydande i flera fisken. Det är ett enormt resursslöseri som inte kan motiveras och det är därför en stor framgång att utkast snart kommer att vara förbjudna inom EU. Det behövs nu en utveckling av fiskeredskap som kan minskar mängden oönskad fångst i fisket, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Tidigare satsningar på selektiva redskap har inneburit minskade bifångster, men redskapen har varit utformade för den nuvarande förvaltningen. Utvecklingen av de selektiva redskapen måste intensifieras under en förvaltning med ett utkastförbud, menar regeringen. Redskapen behöver också anpassas till de olika typer av fiske som bedrivs i olika vatten.
Regeringen avser nu satsa 38 miljoner kronor på redskapsutveckling under åren 2014-2017. Medlen kommer att förvaltas av Havs- och vattenmyndigheten och ska användas till konkreta projekt för att fortsätta utveckla fiskeredskap. Medel till selektiva redskap kommer också att finnas i den kommande Europeiska havs- och fiskerifonden.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta