Under många år har både svenska och danska kommuner och organisationer kämpat för att stoppa sandsugning av Öresunds botten. Nu kommer glädjebeskedet att de äntligen lyckats. " /> Storseger för Öresund – sandsugningen ska upphöra | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Gordon P. Henriksen är glad över framgången. Foto: Anders Nicander
Storseger för Öresund – sandsugningen ska upphöra

Under många år har både svenska och danska kommuner och organisationer kämpat för att stoppa sandsugning av Öresunds botten. Nu kommer glädjebeskedet att de äntligen lyckats.

Det hela kan inte beskrivas som annat än en storseger för havsmiljön. Sandsugningen anses förstöra oersättliga naturvärden och skapa stora, djupa och döda hål på sundets botten. Under 2016 togs exempelvis mer än 300 000 kubikmeter sand upp för att användas som byggnadsmaterial.

I Sverige har sandsugning inte tillåtits sedan 1982, men det har fortfarande exporterats hit. Ett förbud mot sandsugning skulle slå hårt mot byggindustrin, har ett av argumenten varit.

Men nu har det konservativa Folkeparti lyckats övertala den danska regeringen och miljöministern att sandsugningen ska stoppas, från Öresundsbron i söder till Gilleleje och Kullen i norr. Området ska också skyddas enligt EU:s havsstrategidirektiv.

Kungörelsen om förbudet ska läggas fram på danska Folketinget fredag 16 november. De redan givna tillstånden kommer vara svåra att dra tillbaka, men från och med 2025 kommer all sandsugning att upphöra i Öresund.

En av dem som hängett sig åt kampen mot sandsugning är Gordon P. Henriksen, specialkonsulent på Fishing Zealand. Nu får han äntligen fira framgången efter allt slit:

– Vi är många som har arbetat länge för att stoppa sandsugningen i Öresund. Sanden hämtas oftast på grunda rev som är mycket viktiga livsmiljöer för fisk och andra marina livsformer. EU: s livsmiljödirektiv är en mycket bra nyhet som bidrar till att trygga både djur- och fiskbestånd i framtiden. Det ska ju finnas något att fånga för morgondagens generationer.

Läs mer om striden här:

Sportfiskares engagemang avvärjde hot mot Öresund

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta