Just nu:
Annons

Nyheter

3 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Kinnekulleträffen blir en onlinetävling i år. Foto: Colter Olmstead
Stortävling sjösätter nytt koncept – hoppas på succé

Jodå – den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen kommer att bli av. På grund av pandemin så blir det dock ett helt nytt upplägg, nämligen en onlinetävling 17–18 april 2021.

Det är arrangörerna som nu tagit beslutet att genomföra Kinnekulleträffen, om än i en annorlunda variant. Alla trollare bjuds in till en onlinetävling, där man får utgå från valfri hamn i Vänern.
– Vi hoppas på hundratals båtar. Arrangemanget är enkelt att delta i, man rampar ju från vilken hann som helst runt sjön. Vi borde kunna locka även de trollare som normalt inte åker på en trollingtävling, eftersom vi kanske väcker ”tävlingsinstinkten”, säger Fredrik Andersson i arrangerande Götene SFK.

Han hälsar också att allt överskott går till smolt och de använder appen ”Fishy Live” för hela arrangemanget!
Här kan du läsa mer om Kinnekulleträffen 2021.

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta