[/caption] " /> Studie av ekosystem ger ny kunskap | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Studie av ekosystem ger ny kunskap

Nedbrytningen av löv kan svara på frågor om tillståndet för vattendrag. (Copyright Brad Bailosky/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License )

Övergödning av sötvatten är ett globalt problem, men dess effekter på ekosystemens funktion på olika skalor är dåligt kända. I en ny internationell studie presenteras nya rön. Studien presenteras i tidskriften Science.
I en internationell studie av över hundra vattendrag har man undersökt effekterna av övergödning på lövnedbrytning, en nyckelprocess som drivs av mikrosvampar och lövätande ryggradslösa djur (evertebrater) som bidrar till att frigöra energi och näring från löven för andra delar av vattendragets organismsamhällen.
Ett problem för vattenförvaltare är just att zonen där nedbrytning är högst även har den största variationen, eftersom detta område av maximal osäkerhet är där de flesta europeiska strömmar finns. Hittills har ekologer och vattenförvaltare förlitat sig mest på ”strukturella” mätningar som bygger på biologisk mångfald för biologisk övervakning och miljöbedömning, snarare än ekosystembaserade processer.

Funktionella mätningar som lövnedbrytning kan karaktärisera hur ett ekosystem faktiskt fungerar, i motsats till vad den består av, och här finns ett direkt samband med ekosystemtjänster (t ex tillgång på rent vatten, borttagning av näringsämnen och andra föroreningar) än rent strukturella metoder. Resultaten publiceras i det senaste numret av den ledande vetenskapstidskriften Science.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
39 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Båtmässan ersätts av en digital variant. Foto: Maximilian Weisbecker
Besked: Populära Båtmässan ersätts av digital Båtvecka

Nu har det väntade beskedet kommit. Liksom Sportfiskemässan tvingas även Båtmässan i Göteborg ställas in, åtminstone som fysisk mötesplats. Den ersätt dock av en digital variant, dessutom under en hel vecka.

Båtmässan i Göteborg, som brukar locka närmare 60 000 besökare, skulle ha firat 62 år detta år. Liksom många andra arrangemang så tvingas man dock ställa in, på grund av risken för smittspridning av Covid 19.
Lösningen blir i stället en coronasäker variant, alltså en digital variant som pågår mellan 5 och 14 februari.

Över 25 företag har redan anmält sitt deltagande, och de kommer att visa upp sitt utbud genom såväl digitala utställningar som privata visningar.
Arrangörerna hälsar att det inom kort dyker en kalender på deras hemsida, där de olika aktiviteterna presenteras. Här hittar du den!

Du kanske även gillar detta