Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Svante Otter tar över Svenska Specimentävlingen. Foto: Privat
Svante ska hålla koll på svenska storfiskare

Svenska specimentävlingen får en ny styrman. Det är Svante Otter som tar över den klassiska tävlingen – och han utlovar redan nu en hel del nyheter.

Det är tidigare tävlingsledaren Max Loesche som lämnat över rodret till Svante Otter, som själv är en inbiten artjägare som kommer att förnya konceptet.
– Till 2021 kommer det bli en hel del förändringar om mina planer går i lås. Tanken är dels att lägga till en del arter, och den stora grejen är att jag har tänk att byta plattform för svenskan helt och hållet till nästa säsong för att göra den lite fräschare och mer lättjobbad, meddelar Svante.
Det ska bli tätare uppdateringar, och tanken är också att ha en hall of fame-lista, med de vassaste svenska artjägarna i historien.

Kan du berätta lite om dig själv Svante?
– Jag har precis fyllt 36 år och är uppvuxen i Stockholm och bor på södra sidan av Stockholm med min sambo och våra två barn. Jobbar till vardags som elektriker. Mitt intresse för fiske har alltid funnits där då jag började fiska som väldigt liten med min farsa, då var det mest meta från en brygga som gällde, eller meta öring i älven uppe i Norrland där min mamma kommer ifrån.

Hur kommer det sig att du blev artjägare?
– För cirka 16–17 år sedan fick jag upp ögonen mer för specimenfisket. Jag tyckte det var väldigt häftigt och spännande att jaga olika arter med olika metoder, och man var tvungen att anpassa sig efter olika vatten och förhållanden beroende på väder och årstider. För att lyckas så måste man bredda kunskapen för fisket och bemästra de flesta fiskemetoderna.

Svantes förhoppning för 2021 är att kunna locka ännu fler deltagare, både lag och i den individuella klassen. Här kan du läsa mer på Svenskans hemsida.

Relaterad nyhet från din region
14 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta