Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Svante Otter tar över Svenska Specimentävlingen. Foto: Privat
Svante ska hålla koll på svenska storfiskare

Svenska specimentävlingen får en ny styrman. Det är Svante Otter som tar över den klassiska tävlingen – och han utlovar redan nu en hel del nyheter.

Det är tidigare tävlingsledaren Max Loesche som lämnat över rodret till Svante Otter, som själv är en inbiten artjägare som kommer att förnya konceptet.
– Till 2021 kommer det bli en hel del förändringar om mina planer går i lås. Tanken är dels att lägga till en del arter, och den stora grejen är att jag har tänk att byta plattform för svenskan helt och hållet till nästa säsong för att göra den lite fräschare och mer lättjobbad, meddelar Svante.
Det ska bli tätare uppdateringar, och tanken är också att ha en hall of fame-lista, med de vassaste svenska artjägarna i historien.

Kan du berätta lite om dig själv Svante?
– Jag har precis fyllt 36 år och är uppvuxen i Stockholm och bor på södra sidan av Stockholm med min sambo och våra två barn. Jobbar till vardags som elektriker. Mitt intresse för fiske har alltid funnits där då jag började fiska som väldigt liten med min farsa, då var det mest meta från en brygga som gällde, eller meta öring i älven uppe i Norrland där min mamma kommer ifrån.

Hur kommer det sig att du blev artjägare?
– För cirka 16–17 år sedan fick jag upp ögonen mer för specimenfisket. Jag tyckte det var väldigt häftigt och spännande att jaga olika arter med olika metoder, och man var tvungen att anpassa sig efter olika vatten och förhållanden beroende på väder och årstider. För att lyckas så måste man bredda kunskapen för fisket och bemästra de flesta fiskemetoderna.

Svantes förhoppning för 2021 är att kunna locka ännu fler deltagare, både lag och i den individuella klassen. Här kan du läsa mer på Svenskans hemsida.

Relaterad nyhet från din region
32 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Drönarfiske kan vara helt okej vid vissa vatten, anser några läsare. Foto: Aaron Burden
Drönarfiske: Så tycker läsarna om omstridda metoden

Både ris och ros. Ämnet drönarfiske har skapat ett stort engagemang hos våra läsare, och metoden får dels kritik och beskrivs som onödig, samtidigt som den kanske är helt ok vid vissa förhållanden.

Fiskejournalen lyfte frågan om drönarfiske för en tid sedan, med anledning av att den fått skarp kritik i bland annat Sydafrika, där flera aktörer tycker att det hela har skenat iväg bortom kontroll.

Både sportfiskare och andra tycker att myndigheterna måste skapa ett regelverk kring företeelsen.
Men det är skillnad på vatten och vatten, poängterar våra läsare.

Här nedan kan du läsa vad några av dem anser om drönarfiske. Här hittar du artikeln som vi skrev i ämnet. Gå gärna in på vår Facebook och kommentera.

Fiske Gustav Nörd

”Med tanke på att en hyfsad drönare kostar 10–20 tusen och inte sällan hamnar i vattnet så känns inte eventuellt ökat fisketryck i svenska vatten på grund av drönare som något problem. I förhållande med alla andra miljöproblem verkar detta vara ett ”icke-problem. För de som gillar teknik är det kul”.

 

Roger Lundkvist
”Jag tror ju inte det kommer krylla av drönarfiskare. Men vem vet. Däremot skulle jag bli sjukt irriterad om man står på ett ställe och fiskar och så kommer en drönare och fiskar precis framför, styrd av någon ett par hundra meter därifrån.”

David Sadri
”Det funkar dåligt är min spontana tanke. Ett bättre förslag är att skapa automatiserade drönare och AI för att bevaka vatten, rengöra vatten, neka säl och skarvtillgång till ett vatten och så vidare”.

Fredrik Segerman
”Har varit ner ett par vändor i Sydafrika och guiderna jag anlitat har alla haft drönare. Jag kan förstå att det gör skillnad på hur man kommer åt bestånden nere längs False Bay och egentligen hela den första sträckan av Indiska Oceanen öster om Godahoppsudden och upp mot Mocambiques kust. Här gör ett kast på 100 meter kontra en drönarledd betesplacering 300–400 meter ut all skillnad i världen, då man lyckas ta sig förbi revkanten där vågorna bryter”.

Christopher Saarinen
”Vi behöver inte mer skräp och oljud i naturen”.

Michael Nyström
”Är inget riktigt fiske men det finns många sätt att göra det på som är tvivelaktigt så, varför inte”.

Du kanske även gillar detta