Svara på remissen

Just nu är ett förslag på förändrade regler för nätfiske efter havsöring  – från Listerlandet till Svinesund – ute på remiss. Ta chansen att svara och visa att denna art är alldeles för värdefull för att bli frysboxutfyllnad.
Nyss hemkommen från Skåne kan jag konstatera att havsöringfisket där är minst lika populärt som i Halland som hemma hos mig i Bohuslän. Vi sportfiskare älskar havsöring. Och de många gästerna från Tyskland och Danmark visar att vårt fiske är känt och eftertraktat även utanför landets gränser.
Därför är det mycket glädjande att Fiskeriverket föreslår begränsningar i det nätfiske efter havsöring som effektivt hindrar öringbestånden att nå sin fulla potential. Man  föreslår i korthet att man på vatten grundare än tre meter, bara ska få fiska under tiden 1 maj till fredningstiden infaller. Man föreslår också att redskapen bara ska få stå ute från klockan 16.00 till 10.00. I den delen av Östersjön som omfattas av förslaget höjs maskmåttet på näten till 130 mm.
Frågan är bara om Fiskeriverkets förslag, om det blir verklighet, är tillräckligt. Många menar att det enda rimliga är ett förbud för allt fiske med nät på vatten med mindre djup än tre meter. Det skulle rädda både lekvandrande och utlekt öring och det skulle innebära att många sjöfåglar som nu fastnar i näten och drunknar skulle överleva.
Du kan själv enkelt svara på remissen och även lägga till de ändringar, utöver de föreslagna, du skulle vilja se. Glöm bara inte att skriva att du ”tillstyrker” förslaget om att man begränsar nätfisket över huvud taget. För att läsa och svara på remissen klicka HÄR
Anders Nicander.

En havsöring är oändligt mycket mer värd som sportfisk än som byte för nätfiskaren. (Foto: Anders Nicander)

Annons
AKTUELLT

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...