[/caption] " /> Svärdfisk i Öresund | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige nicander
Svärdfisk i Öresund

Svärdfisken var en gång vanlig i svenska vatten.

En yrkesfiskare från Lomma har fångat en 213 centimeter lång och 40 kilo tung svärdfisk. Fisken hade dött i nätet och sjönk till botten då nätet lyftes men bärgades senare av dykare.
Svärdfisken, numera rödlistad av Världsnaturfonden, var förr vanlig i Öresund. Precis som tonfisken som också den trivdes i Öresunds strömsatta vatten fiskades svärdfisken ut.
Numera fångas enstaka svärfiskar i redskap som satts efter andra arter. 2010 ska svärdfisk senast ha setts i skånska vatten.
Svärdet och huvudet från den spektakulära fisken kommer efter konservering att kunna beskådas på Sea-U vid Limhamnsfältet.
Läs mer här.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta