Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Rymlingar från fiskodlingar har orsakat genetiska förändringar bland flera vildlaxbestånd.
Svart på vitt: Rymlingar påverkar vildlax genetiskt

Nu kommer det svart på vitt, det som många redan befarat. Den odlade laxen har orsakat stora genetiska förändringar i flera norska älvar – vilket påverkar bestånden negativt.

Det är Norska institutet för naturforskning som levererar en rapport kring statusen på norska laxälvar. Över 50 000 vilda laxar har genomgått en genetisk analys, utifrån ett uppdrag från Klimat- och miljödepartementet. Slutsatsen är alltså att norsk odlad lax även påverkar de vilda bestånden, genom att fisk rymmer och beblandar sig med dessa.

I en fjärdedel av de undersökta älvarna kunde det påvisas stora genetiska förändringar, och i ytterligare en femtedel kunde det påvisas moderata förändringar, bland dem populära älven Namsen.

Ett av de stora problemen med lax som påverkats genetiskt av rymlingar, är att de är mindre produktiva än opåverkade bestånd, och att avkomman exempelvis har högre dödlighet i havet.
Här kan du se en karta på statusen för respektive laxälv i Norge.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Holm
Marcus Lindell har valt att pryda armen med ett fiskemotiv.
Bildspel: Kolla in några av läsarnas fisketatueringar!

Det vandrar omkring många levande konstverk bland Fiskejournalens läsare. Det konstaterar vi efter uppmaningen att skicka in bilder på era tatueringar. Här nedan har vi plockat ut tio vassa tatueringar från olika delar av riket.

 

Vi säger tack till Jens ”Gäddan” Hedström, Joakim Hallin, Anton Wikström, Joacim Bertilsson, Andreas Olsson, Jukka Kalliokoski, Linda-Maria Lundin, Kalle Rössvik, Jimmy Plojen Johansson och Marcus Lindell som delat med sig av sina gaddningar.

Du kanske även gillar detta