Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Rymlingar från fiskodlingar har orsakat genetiska förändringar bland flera vildlaxbestånd.
Svart på vitt: Rymlingar påverkar vildlax genetiskt

Nu kommer det svart på vitt, det som många redan befarat. Den odlade laxen har orsakat stora genetiska förändringar i flera norska älvar – vilket påverkar bestånden negativt.

Det är Norska institutet för naturforskning som levererar en rapport kring statusen på norska laxälvar. Över 50 000 vilda laxar har genomgått en genetisk analys, utifrån ett uppdrag från Klimat- och miljödepartementet. Slutsatsen är alltså att norsk odlad lax även påverkar de vilda bestånden, genom att fisk rymmer och beblandar sig med dessa.

I en fjärdedel av de undersökta älvarna kunde det påvisas stora genetiska förändringar, och i ytterligare en femtedel kunde det påvisas moderata förändringar, bland dem populära älven Namsen.

Ett av de stora problemen med lax som påverkats genetiskt av rymlingar, är att de är mindre produktiva än opåverkade bestånd, och att avkomman exempelvis har högre dödlighet i havet.
Här kan du se en karta på statusen för respektive laxälv i Norge.

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta