[/caption] " /> Svartmunnad smörbult i Visby hamn | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Svartmunnad smörbult i Visby hamn

Svartmunnad smörbult kan sprida sig snabbt. (Foto: Micael Söderman)sportfiskarna, svartmunnad smörbult

Den främmande arten svartmunnad smörbult som ursprungligen hör hemma i Kaspiska och Svarta havet har nu etablerat ett självreproducerande bestånd i Visby hamn.
Ekologistudenten och hängivne sportfiskaren Rickard Gustafsson fångade den första svartmunnade smörbulten i Visby hamn 2010. Då Rickard funderade på att göra ett examensarbete om arten började han metodiskt att fiska och registrera de svartmunnade.  Fram till nu har han fångat omkring 600 (!) svartmunnade smörbultar, vilka är könsbestämda och registrerade med längd och vikt.
– Antalet smörbultar har ökat drastiskt sedan 2010 och de reproducerar sig uppenbarligen i hamnen då vi har fått både smörbultshannar i lekdräkt och romstinna honor. De smörbultar vi har fångat har även varierat i storlek från närmare 200 gr ned till individer som kan vara ettåriga, berättar Rickard.
De första svartmunnade smörbultarna kom förmodligen till Östersjön med barlastvatten från fraktfartyg. Arten upptäcktes först i Gdanskbukten 1990 där svartmunnad smörbult nu är den vanligast förekommande kustfiskarten. Från Gdanskbukten har arten sedan spridits till andra hamnar och områden som Finska viken, Rügen, Tallinn och Helsingfors. I Sverige konstaterades arten första gången vid Karlskrona 2008.

Det som gör smörbulten så effektiv på att sprida sig är bland annat att den leker i flera omgångar under året och att den kan leva i både sött och salt vatten och även är tålig mot varierande vattentemperatur och olika negativa miljöfaktorer. Det finns risk för att den kan komma att konkurrera med andra bottenlevande arter som svart smörbult, tånglake och skrubbskädda. På sikt kommer arten förmodligen att finnas längs stora delar av den svenska kusten och riskerar även att sprida sig till våra stora insjöar. När den väl etablerat sig finns i praktiken ingen möjlighet att eliminera den. I Polen och Estland har sportfiskare nu börjat rikta in sitt fiske på den lilla smörbulten som faktiskt smakar ganska gott.
– Vi har fått svartmunnad smörbult på vanligt bottenmete riktat efter skrubbskädda men effektivast har faktiskt varit att pimpla den direkt från kajkanten med ett vanligt pimpelspö och en räkagnad enkelkrok. Den är en schysst matfisk med fast vitt kött som man nog kan laga till något riktigt gott på om man anstränger sig. Fiske för konsumtion kan kanske vara ett sätt att delvis begränsa arten, avslutar Rickard Gustafsson.
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Savage Gear söker nu en sportfiskare på heltid i Sverige. Foto: Pressbild
Ännu en proffsfiskare får chansen i Sverige

Här kommer ett arbetstillfälle som bör vara många sportfiskares våta dröm. Det är nämligen Savage Gear som söker en svensk sportfiskare på heltid – alltså ett avlönat proffs.

Företeelsen med heltidsanställda sportfiskare är relativt ovanlig i Norden, och nyligen blev varumärket Westin pionjärer när de anställde Daniel Nilsson för att fiska på heltid.
Nu hakar alltså även Savage Gear på tåget. De ska nämligen förstärka sin marknadsavdelning med en ”innovativ och trendskapande sportfiskare”, som de själva beskriver det.

En ”fiskmagnet”
”Du kommer resa runt i Sverige i jakten på de vildaste fiskarna och fisket du kan tänka dig. Du måste vara en riktig fiskmagnet, gäddor, abborrar och gösar måste älska dig. Men du måste också ha färdigheter i fisket efter predatorer längs våra kuster”, står det i pressmeddelandet.

Den som får jobbet kommer att vara ansvarig för att bygga egna sociala mediekanaler för att inspirera sportfiskare runt om i landet, samt att producera bildmaterial.

Här kan du läsa mer om tjänsten!

Du kanske även gillar detta