”Svensk Energis krav är genanta”

Christer Borg från Älvräddarna (tv) och Kjell Jansson, Svensk Energi (th).

Christer Borg från Älvräddarna (tv) och Kjell Jansson, Svensk Energi (th).

Svensk Energi har fått svar på tal angående nya regler för vattenkraften. Småskalig vattenkraft betyder noll för elnätets reglering, de överdriver, men framförallt förstår de inte vad omprövning är. Det menar Älvräddarnas ordförande Christer Borg.
I ett pressmeddelande skriver Svensk Energi att halva Sveriges vattenkraftsproduktion kan vara hotad. De generaliserar också och överdriver hela vattenkraftens betydelse för regleringen i elnätet. Men värst är deras nya vurm för omprövning av villkoren som alternativ till vattenverksamhetutredningens förslag på ny prövning av alla kraftverk.
– Ja, det är riktigt roligt. De föreslår nu att ett tvångsinstrument som är till för kraftverksägare som inte förstår sitt eget ansvar enligt lagstiftningen som ett bättre val än nyprövning. Jag tror inte att Svensk Energi och deras medlemmar förstår hur pinsamt det är, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna, som i en artikel på debattsidan Second Opinion går hårt åt Svensk Energi.
Borg tar också upp de grova överdrifterna om att halva Sveriges vattenkraftsproduktion kan vara hotad om de nya reglerna genomförs.
– Visst finns det en teoretisk möjlighet att domstolarna kan döma på det sättet. Men sannolikheten för det är i paritet med att man har sju rätt på Lotto två veckor i rad och däremellan får en blixt i huvudet och överlever, menar Borg.
Ofta pratas det om svensk vattenkraft i generella termer men när det gäller den småskaliga vattenkraften är den helt väsensskild den storskaliga när det gäller vårt elsystem. T.ex. står de allra minsta 1 030 kraftverken i drift enbart för 0,5 TWh av totalt 66 TWh. Det är 1/300-del av den svenska elproduktionen. De har inte heller någon som helst positiv betydelse för regleringen av elnätet eftersom de rent tekniskt inte kan hjälpa till med det.
– Vi måste dock förstå att de trots sin obetydlighet för både elproduktion och effektreglering innebär samma bekymmer för miljön som de storskaliga kraftverken, säger Borg.
Tittar man på balansen mellan klimatnytta genom deras tillskott av förnybar energi och deras påverkan på biologisk mångfald är det tydligt att det inte finns något som överhuvudtaget talar för deras existens.
Fiskejournalen kämpar nu tillsammans med WWF, Sportfiskarna, Älvräddarna och Östersjölaxälvar i Samverkan för att de nya regler som föreslås ska bli verklighet.
Hjälp till du med, brevkampanjen som nu snart är uppe i 8 000 brev hittar du här. Där kan du enkelt skicka ditt brev till ansvariga ministrar.

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...