FilmFestival_lowres_ Björn Tjärnberg (foto och redigering), Maria Ålander (manusförfattare och producent), Martin Falklind (medverkande och exekutiv producent), Jan Lekemark (originalmusik), Fredrik Möller (medverkande) och Pasi Helin (medverkande och exekutiv producent). (Bild: Johan Bergmark)[/caption] " /> Svensk fiskefilm vinner internationellt pris | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Svensk fiskefilm vinner internationellt pris
FilmFestival_lowres_

Björn Tjärnberg (foto och redigering), Maria Ålander (manusförfattare och producent), Martin Falklind (medverkande och exekutiv producent), Jan Lekemark (originalmusik), Fredrik Möller (medverkande) och Pasi Helin (medverkande och exekutiv producent). (Bild: Johan Bergmark)

Filmen ”Expedition den gamle och havet” med Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind i huvudrollen har blivit flerfaldigt prisbelönad i US International Film & Video Festival.
Tillsammans med fem andra dokumentärer, som bland annat inbegriper stjärnor som David Attenborough och Cate Blanchett, blev den internationella version av ”Expedition Den Gamle och Havet” nominerad till ”Best of Festival” i ”US International Film & Video Festival”.
Filmen tog även hem förstapriset Gold Camera Award i två klasser – bästa filmdokumentär (”Feature”) och bästa tv-dokumentär (”Sports/recreation”) samt fick andrapriset Silver Screen Award i kategorin filmfoto (”Cinematography”).
– Det är fantastiskt att svensk fiskefilm får ett sådant erkännande internationellt. Jag får nypa mig i armen, säger Martin Falklind.

Fiskeäventyr och miljöbudskap
”Expedition den gamle och havet” är producerad av Ecofilm och Stopp Family i samarbete med Sveriges Television och många av Fiskejournalens medarbetare har varit involverade i projektet. Den svenska versionen har hittills TV-sänts i Sverige/SVT, Norge/NRK och Danmark/TV2. I oktober sänds den på YLE i Finland. Därefter startar distributionen av den engelska och prisbelönade versionen till internationella TV-kanaler via Sky Vision.

Filmen, som är en dramadokumentär, handlar om hur den fjortonårige Martin Falklind läser Ernest Hemingways roman Den gamle och havet. Han blir besatt av att göra ett liknande fiskeäventyr – att ensam i en liten båt fånga en stor spjutfisk. Tittaren får följa med när Martin Falklind i vuxen ålder ger sig ut för att förverkliga sin fiskedröm och hur äventyret förvandlas till något större när Martin och hans vänner Pasi Helin och Fredrik Möller, upptäcker att spjutfiskarna är hotade.
– Vi ville kombinera den fängslande känslan av ett klassiskt fiskeäventyr, med ett viktigt miljöbudskap, säger manusförfattaren och producenten Maria Ålander.

– När Hemingway skrev sin roman ”Den gamle och havet” kokade världshaven av liv, nu är stora delar av fiskbestånd och djurliv allvarligt hotade. Vi vill visa på lösningar och att det går att vända utvecklingen om vi agerar rätt. Med dessa utmärkelser ökar givetvis chansen att ännu fler människor världen över får möjlighet att se filmen.

Trailer och bakom kulisserna hur filmen producerades: http://www.theoldmanandthesea.se


Filmfakta:
Us International Film & Video Festival: https://www.filmfestawards.com/2014-BOF-Nominees.asp

 

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta