" /> Svensk uppfinning ska ge längre kast | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Genväg till nya kastlängder? Foto: Svivlo
Svensk uppfinning ska ge längre kast

Med ett helt nytt bromssystem siktar Svivlo på att utveckla en multirulle som ger både längre och mer kontrollerade kast. Låter det för bra för att vara sant? – Det här är det mest spännande som hänt multirullen på årtionden, menar företagets grundare Patrik Zander.

Många förknippar kanske multirullar med trassel och korta kast. Men så behöver det naturligtvis inte vara. Modellerna utvecklas ständigt och med träning kan de flesta få grepp om tekniken.
Nu kommer det svenska företaget Svivlo med en patenterad broms som ska göra multirullarna ännu lättare att bli kompis med.

”Vi vill att alla ska kunna fiska med multirulle”

– Vi vill att alla ska kunna fiska med multirulle och med vårt nya bromssystem känns det realistiskt. Men först vill vi utveckla en rulle som ska anpassas efter den kräsna gäddfiskarens alla behov, säger Patrik Zander, som grundade företaget tillsammans med sin far Sten-Thore.

”Det ger längre kast, betydligt bättre kontroll och dessutom minskar det risken för lintrassel”

– Min far är urmakare och med sin kunskap om rörelse och finmekanik lyckades han komma på en sinnrik lösning som vi är riktigt nöjda med och som blev grunden för vår kastbroms Alphabrake. I den enklaste formen består den endast av en rörlig del och bromsen aktiveras bara när draget slutar dra i linan. Det ger längre kast, betydligt bättre kontroll och dessutom minskar det risken för lintrassel, menar Patrik.

En av flera prototyper med kastbromsen Alphabrake. Foto: Svivlo

Patrik och några av de experter som hjälper till med utvecklingen av den nya gäddrullen kan du träffa på Sportfiskemässan i Stockholm den 16-18 mars. Dessutom kommer Svivlo köra ett antal testdagar under våren för att få feedback från andra sportfiskare.

Läs mer om företaget och deras aktiviteter här.

Hans Hällman

 

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta