Att det sjölekande rödingbeståndet i Vättern går ner på grund av klimatförändringarna, försöker nu Svensk vattenkraftsförening slå mynt av.
Att det sjölekande rödingbeståndet i Vättern går ner på grund av klimatförändringarna, försöker nu Svensk vattenkraftsförening slå mynt av.[/caption]I en närmast komisk kommentar till en ny studie om Vätternrödingen avslöjar vattenkraftföreningen stora kunskapsbrister om fiskens levnadsmönster. " /> Svensk Vattenkraftförening har noll koll på Vätternrödingen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Svensk Vattenkraftförening har noll koll på Vätternrödingen

Att det sjölekande rödingbeståndet i Vättern går ner på grund av klimatförändringarna, försöker nu Svensk vattenkraftsförening slå mynt av.


Att det sjölekande rödingbeståndet i Vättern går ner på grund av klimatförändringarna, försöker nu Svensk vattenkraftsförening slå mynt av.

I en närmast komisk kommentar till en ny studie om Vätternrödingen avslöjar vattenkraftföreningen stora kunskapsbrister om fiskens levnadsmönster.
Högskolan i Skövde och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har nyligen presenterat en studie av hur varmare vattentemperaturer påverkar Vätternrödingen. Studien visar att varma vintrar gör det svårare för rödingen att hitta föda, både för nykläckta yngel och större fiskar. Storrödingen i Vättern har minskat kraftigt sedan 1950-talet, men tack vare ett omfattande regelpaket med bland annat totalfredade områden vändes den negativa trenden i Vättern för 8-10 år sedan.

Svensk vattenkraftförening kör i diket
Svensk Vattenkraftförening tog direkt tillfället i akt att konstatera att: ”Det bör noteras att beståndet har minskat kraftigt de senaste 50 åren, det vill säga långt efter utbyggnaden av den småskaliga vattenkraften, och har fortsatt att minska. Detta talar emot teorin att det är den småskaliga vattenkraften som är boven i dramat. Forskarna pekar i stället på fisket som både tar av beståndet och driver fram inplantering av kräftor och lax.”

– Problemet med denna slutsats är att vattenkraften aldrig har påverkat den stationära sjölekande Vätternrödingen, eftersom den föds, lever och leker i Vättern. Däremot utrotade vattenkraften redan runt 1920 ett av Sveriges allra mest storvuxna och unika öringbestånd som levde i Vättern och var nedströmslekande i Motala ström, kommenterar Markus Lundgren, Sportfiskarnas fiskevårdschef.
– Tyvärr finns det otaliga fler exempel på hur vattenkraften utrotat unika och skyddsvärda fiskbestånd.

Källa: Sportfiskarna Foto: Marcus Lundgren

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Savage Gear söker nu en sportfiskare på heltid i Sverige. Foto: Pressbild
Ännu en proffsfiskare får chansen i Sverige

Här kommer ett arbetstillfälle som bör vara många sportfiskares våta dröm. Det är nämligen Savage Gear som söker en svensk sportfiskare på heltid – alltså ett avlönat proffs.

Företeelsen med heltidsanställda sportfiskare är relativt ovanlig i Norden, och nyligen blev varumärket Westin pionjärer när de anställde Daniel Nilsson för att fiska på heltid.
Nu hakar alltså även Savage Gear på tåget. De ska nämligen förstärka sin marknadsavdelning med en ”innovativ och trendskapande sportfiskare”, som de själva beskriver det.

En ”fiskmagnet”
”Du kommer resa runt i Sverige i jakten på de vildaste fiskarna och fisket du kan tänka dig. Du måste vara en riktig fiskmagnet, gäddor, abborrar och gösar måste älska dig. Men du måste också ha färdigheter i fisket efter predatorer längs våra kuster”, står det i pressmeddelandet.

Den som får jobbet kommer att vara ansvarig för att bygga egna sociala mediekanaler för att inspirera sportfiskare runt om i landet, samt att producera bildmaterial.

Här kan du läsa mer om tjänsten!

Du kanske även gillar detta