Svensk Vattenkraftförening har noll koll på Vätternrödingen

Att det sjölekande rödingbeståndet i Vättern går ner på grund av klimatförändringarna, försöker nu Svensk vattenkraftsförening slå mynt av.


Att det sjölekande rödingbeståndet i Vättern går ner på grund av klimatförändringarna, försöker nu Svensk vattenkraftsförening slå mynt av.

I en närmast komisk kommentar till en ny studie om Vätternrödingen avslöjar vattenkraftföreningen stora kunskapsbrister om fiskens levnadsmönster.
Högskolan i Skövde och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har nyligen presenterat en studie av hur varmare vattentemperaturer påverkar Vätternrödingen. Studien visar att varma vintrar gör det svårare för rödingen att hitta föda, både för nykläckta yngel och större fiskar. Storrödingen i Vättern har minskat kraftigt sedan 1950-talet, men tack vare ett omfattande regelpaket med bland annat totalfredade områden vändes den negativa trenden i Vättern för 8-10 år sedan.

Svensk vattenkraftförening kör i diket
Svensk Vattenkraftförening tog direkt tillfället i akt att konstatera att: ”Det bör noteras att beståndet har minskat kraftigt de senaste 50 åren, det vill säga långt efter utbyggnaden av den småskaliga vattenkraften, och har fortsatt att minska. Detta talar emot teorin att det är den småskaliga vattenkraften som är boven i dramat. Forskarna pekar i stället på fisket som både tar av beståndet och driver fram inplantering av kräftor och lax.”
– Problemet med denna slutsats är att vattenkraften aldrig har påverkat den stationära sjölekande Vätternrödingen, eftersom den föds, lever och leker i Vättern. Däremot utrotade vattenkraften redan runt 1920 ett av Sveriges allra mest storvuxna och unika öringbestånd som levde i Vättern och var nedströmslekande i Motala ström, kommenterar Markus Lundgren, Sportfiskarnas fiskevårdschef.
– Tyvärr finns det otaliga fler exempel på hur vattenkraften utrotat unika och skyddsvärda fiskbestånd.

Källa: Sportfiskarna Foto: Marcus Lundgren

Annons
AKTUELLT

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...