Att det sjölekande rödingbeståndet i Vättern går ner på grund av klimatförändringarna, försöker nu Svensk vattenkraftsförening slå mynt av.
Att det sjölekande rödingbeståndet i Vättern går ner på grund av klimatförändringarna, försöker nu Svensk vattenkraftsförening slå mynt av.[/caption]I en närmast komisk kommentar till en ny studie om Vätternrödingen avslöjar vattenkraftföreningen stora kunskapsbrister om fiskens levnadsmönster. " /> Svensk Vattenkraftförening har noll koll på Vätternrödingen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Svensk Vattenkraftförening har noll koll på Vätternrödingen

Att det sjölekande rödingbeståndet i Vättern går ner på grund av klimatförändringarna, försöker nu Svensk vattenkraftsförening slå mynt av.


Att det sjölekande rödingbeståndet i Vättern går ner på grund av klimatförändringarna, försöker nu Svensk vattenkraftsförening slå mynt av.

I en närmast komisk kommentar till en ny studie om Vätternrödingen avslöjar vattenkraftföreningen stora kunskapsbrister om fiskens levnadsmönster.
Högskolan i Skövde och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har nyligen presenterat en studie av hur varmare vattentemperaturer påverkar Vätternrödingen. Studien visar att varma vintrar gör det svårare för rödingen att hitta föda, både för nykläckta yngel och större fiskar. Storrödingen i Vättern har minskat kraftigt sedan 1950-talet, men tack vare ett omfattande regelpaket med bland annat totalfredade områden vändes den negativa trenden i Vättern för 8-10 år sedan.

Svensk vattenkraftförening kör i diket
Svensk Vattenkraftförening tog direkt tillfället i akt att konstatera att: ”Det bör noteras att beståndet har minskat kraftigt de senaste 50 åren, det vill säga långt efter utbyggnaden av den småskaliga vattenkraften, och har fortsatt att minska. Detta talar emot teorin att det är den småskaliga vattenkraften som är boven i dramat. Forskarna pekar i stället på fisket som både tar av beståndet och driver fram inplantering av kräftor och lax.”

– Problemet med denna slutsats är att vattenkraften aldrig har påverkat den stationära sjölekande Vätternrödingen, eftersom den föds, lever och leker i Vättern. Däremot utrotade vattenkraften redan runt 1920 ett av Sveriges allra mest storvuxna och unika öringbestånd som levde i Vättern och var nedströmslekande i Motala ström, kommenterar Markus Lundgren, Sportfiskarnas fiskevårdschef.
– Tyvärr finns det otaliga fler exempel på hur vattenkraften utrotat unika och skyddsvärda fiskbestånd.

Källa: Sportfiskarna Foto: Marcus Lundgren

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta