Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Svenskt rekord för bonito

Lars-Erik Brattstrom är svensk rekordhållare med sin bonito på 2602 gram (Fotograf/Källa: Sportfiskarnas Storfiskregistrering)

Förra året dök en ny art upp i Kattegatt. Många sportfiskare gav sig ut på havet för att försöka fånga en spännande snabbsimmare – nämligen bonito. Nu berättar Sportfiskarna i ett pressmeddelande att rekordet är slaget.
− Den största boniton som fångades 2010 vägde drygt 2,1 kilo, men många trodde nog att det rekordet skulle kunna slås relativt fort om fiskarna återvände till svenska farvatten, berättar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.
Den 25 september var Lars-Erik Brattström från Stockholm, tillsammans med sin svärfar, på Västkusten, vid Bua och trollingfiskade med en vobbler, en Bomber 15A. I sikte hade de just bonito.

Efter 40 minuters fiske får Lars-Erik på en riktigt stark fisk. Och visst är det en bonito. En stor sådan, dessutom.  Vägd på krönt våg visar sig den 63 centimeter långa fisken väga 2,602 kilo. Fisken godkändes som nytt svenskt rekord av Sportfiskarna.
Fiskejournalen gratulerar fångstmannen och nye svenske rekordhållaren Lars-Erik Brattström.
Du hittar en komplett lista med svenska rekord här.
Här hittar du tidigare notiser om bonito.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta