Sverige: Ett U-land i synen på sportfiske

Martin Falklind, Dr Russel Nelson och Maria Ålander i Mexico

Martin Falklind, Dr Russel Nelson och Maria Ålander i Mexico

Att USA har kommit längre än Sverige när det gäller att se sportfiske som en resurs, kanske inte är någon nyhet. Men nu satsar även många sydamerikanska länder på långsiktigt sportfiske, berättar Dr Russel Nelson, chefsforskare på Billfish Foundation.
Igen tvingas Fiskejournalen konstatera att Sverige är ett U-land när det gäller sportfiske. När chefredaktör Martin Falklind mötte Dr Russel Nelson i Mexiko förra veckan, fick han flera exempel på satsningar när det gäller kustnära sportfiske och bevarandebiologi som blivit rena kassakor.
– Här i Cabo san Lucas, till exempel, omsätter sportfisket cirka 600 miljoner dollar per år. Detta är en följd av att man väljer att sätta tillbaka merparten av den fångade fisken samt att yrkesfisket efter sportfiskade arter längs kusten är förbjudet.
– Kunderna vet därför att i Cabo san Lucas är chansen att få sin drömfisk mycket större än på andra ställen. Alltså åker de hit.

Striped marlin vid den mexicanska kusten

Striped Marlin, en sårbar men värdefull art

Spjutfiskarna vassa symboler
Dr Russel Nelson har lång erfarenhet av arbetet med omställning från yrkesfiske till sportfiske i kustregioner. Han var en av ingenjörerna bakom Floridas förvandling från fisktomma kuster till ett levande hav där nu sportfisket frodas, parallellt med ett noga reglerat yrkesfiske.
– Idag är det många sydamerikanska länder som vill åstadkomma samma sak. Peru, Panama och Costa Rica har alla förstått ekonomin i att bevara livet i havet. Och det handlar inte bara om sportfiske, utan även om valsafaris, dykturism och naturtursim som får en boost av en sund ekologi.
Billfish Foundation, som Dr Russel nelson jobbar för, har riktat in sig på att kämpa för spjutfiskarna – som marlin och sailfish – men värnar självklart alla fiskar och sportfisket i stort.
– Vi har dock valt spjutfiskarna som symbolfiskar eftersom de är spektakulära, de är starkt hotade och de utgör toppredatorer i våra hav.
Fiskejournalen kommer nu att inleda ett samarbete med Billfish Foundation.
– Håll ögonen öppna, så kommer snart mer på sajten, uppmanar Martin Falklind.

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...