[/caption] " /> Sverige viker ner sig i laxfrågan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Mathias Arnham
Sverige viker ner sig i laxfrågan

Laxen är värd så mycket mer som sportfisk i älven, än som fiskprodukt i havet.

Eskil Erlandsson röstar för en kvot på 109 000 laxar i Östersjön för 2013. Det är dubbelt upp mot vad forskarna vid Internationella Havsforskningsrådet, ICES, rekommenderat.
Inte heller framförde Sverige några krav till de andra länderna runt Östersjön om att de i likhet med oss ska införa ett mera selektivt fiske för att värna vildlaxen.

–      Det är inte rimligt att Sverige godtar att andra länder fortsätter med sitt storskaliga yrkesfiske efter våra hotade vildlaxar, tvärtemot forskarnas rekommendationer, säger Manni Svensson, ordförande i SeFF, Sveriges Fisketurismföretagare.

–      Sveriges andel av laxkvoten i Östersjön är bara 25% trots att uppemot 90% av vildlaxen kommer från svenska älvar.

Förbud mot drivlinor 2013

I Sverige har Havs och Vattenmyndigheten infört stopp för yrkesfiske med drivlinor i öppet hav från 2013 för att stärka vildlaxen. Laxarna ska istället fångas längs Norrlandskusten, nära älvarna. Därmed ökar möjligheten att styra fisket så att de värdefulla vildlaxarna kan komma tillbaka till sina hemmaälvar för lek. Fisket ute i havet från de andra östersjöländerna sker utan urskiljning på blandbestånd, dvs både på lax som odlas som kompensation av kraftbolagen och på vildlax. Resultatet av detta fiske är att många älvsunika bestånd av vildlax idag balanserar på gränsen till utrotning.
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta